Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εστιάζει στην επιστημονική περιοχή της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης και εξετάζει διαλεκτικά δυο βασικούς πυλώνες της: α) τη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων β) την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις γνωστικές (θεωρητικές και πρακτικές) και μεταγνωστικές (μεθοδολογικές, επιστημολογικές) εκείνες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν σε βάθος -  σε μια διαλεκτική συνάρτηση -  τη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέσα στη γενικότερη περιοχή της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, με απώτερο στόχο να περάσουν από την κατανόηση στα στάδια της ανάλυσης, σύνθεσης, εφαρμογής και αξιολόγησης της νέας γνώσης.
 
Το Πρόγραμμα έχει επιπλέον ερευνητικό προσανατολισμό με σκοπό να προσελκύσει υποψήφιους φοιτητές να αναλάβουν πρωτότυπη έρευνα σε διάφορες πτυχές της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης για σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο.
 
Επίσης, αποσκοπεί στη συστηματική προετοιμασία για το επάγγελμα του επιμορφωτή, του σχεδιαστή, του συντονιστή ή αξιολογητή προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, και στην αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων, και ικανοτήτων των διδασκόντων στην εκπαίδευση ενηλίκων. Η σημαντικότερη, ίσως, προσφορά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση σχετίζεται με την ενίσχυση και ενδυνάμωση του ενήλικα εκπαιδευομένου, που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ECTS

120

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ελληνική

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα έχει συνολικό φόρτο εκατόν είκοσι (120 ECTS), που διαμοιράζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα και σε πλήρη φοίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο (2) ακαδημαϊκά έτη.
Οι Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.) είναι εξαμηνιαίας διάρκειας και έχουν δεκαπέντε (15) ECTS η καθεμιά. Εξαίρεση αποτελεί η Διατριβή Μάστερ που έχει τριάντα (30) ECTS, δεν είναι υποχρεωτική, και ισοδυναμεί με δυο Θ.Ε. των 15 ECTS.

Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να επιλέγουν μέχρι τέσσερις Θ.Ε. ανά Ακαδημαϊκό Έτος (δύο το εξάμηνο), πέρα από το τελευταίο εξάμηνο που αντί για δυο Θεματικές Ενότητες μπορούν να επιλέξουν Διατριβή Μάστερ.
 
Η επιλογή και παρακολούθηση τεσσάρων (4) Θ.Ε. ανά Ακαδημαϊκό Έτος ισοδυναμεί με πλήρη φοίτηση.
Οι τελικές γραπτές εξετάσεις γίνονται στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Για την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου Μάστερ, απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση στις οκτώ (8) Θ.Ε. ή στις έξι (6) υποχρεωτικές και της Διατριβής Μάστερ. Η εκπόνηση Διατριβής Μάστερ είναι προαιρετική, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει κανείς τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο.

Οι προσφερόμενες Θεματικές ανά εξάμηνο είναι οι εξής:
Θεματικές Ενότητες Α΄ Εξαμήνου (Χειμερινού) - Υποχρεωτικές
Κωδικός Θ.Ε. Τίτλος
ECTS
SDM 511 Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση Ι 15
SDM 512 Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ι 15
  Θεματικές Ενότητες Β΄ Εξαμήνου (Εαρινού) - Υποχρεωτικές
Κωδικός Θ.Ε. Τίτλος
ECTS
SDM 521 Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση ΙΙ 15
SDM 522 Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ΙΙ 15

Κατά το τρίτο (Γ΄) και τέταρτο (Δ΄) εξάμηνο οι φοιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν 60 ECTS παίρνοντας είτε τις τέσσερις (4) υποχρεωτικές προσφερόμενες Θ.Ε., είτε τις δυο (2) υποχρεωτικές του τρίτου (Γ)΄ εξαμήνου και να επιλέξουν τη Θ.Ε. «Διατριβή» το τέταρτο (Δ΄) εξάμηνο.
 
Θεματικές Ενότητες Γ΄ Εξαμήνου (Χειμερινού) – Υποχρεωτικές
Κωδικός Θ.Ε.
Τίτλος
ECTS
SDM 611 Διεθνείς Τάσεις στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση –
Μια συγκριτική θεώρηση θεσμών και πρακτικών
15
SDM 612 Μεθοδολογία Έρευνας στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 15
 
Θεματικές Ενότητες Δ΄ Εξαμήνου (Εαρινού) – Επιλογής [Οι δυο Θ.Ε. ή Διατριβή]
Κωδικός Θ.Ε. Τίτλος
ECTS
SDM 621 Κριτικός Στοχασμός στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων 15
SDM 622 Πρόσβαση και Παράγοντες Συμμετοχής Ενηλίκων στην Εκπαίδευση 15
SDM 700 Διατριβή Μάστερ 30

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Η κατοχή πρώτου πτυχίου από αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  • Η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας για τη μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας.
  • Η επαρκής γνώση της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου οι φοιτητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του Προγράμματος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

  • Πτυχιούχους – αποφοίτους Σχολών ή Τμημάτων ΑΕΙ / ΤΕΙ που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στο πεδίο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
  • Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Διά Βίου Μάθησης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (π.χ. Διευθυντές δομών Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης∙ υπαλλήλους δομών και φορέων παροχής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης∙ στελέχη υπουργείων, π.χ. Εργασίας, Παιδείας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, κα.∙ Στελέχη της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, Γραφείου Προγραμματισμού, ΙΔΕΠ, Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κέντρου Παραγωγικότητας, Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ΕΚΔΔΑ∙ Στελέχη τραπεζών, ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης σε ενήλικες και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, κα.), στην Κύπρο, Ελλάδα και αλλού.
  • Εκπαιδευτικούς (Καθηγητές και Δασκάλους), εκπαιδευτές και εκπαιδευτές εκπαιδευτών ενηλίκων που διδάσκουν σε φορείς και δομές εκπαίδευσης ενηλίκων, π.χ. Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Επιμορφωτικά Κέντρα, Εσπερινά Σχολεία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, κα. με σκοπό την άριστη κατάρτισή τους), στην Κύπρο, Ελλάδα και αλλού.
  • Ερευνητές όλων των επιπέδων.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • Δομές Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Διά Βίου Μάθησης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  • Υπουργεία ( π.χ. Εργασίας, Παιδείας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, κα.)
  • Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης σε ενήλικες και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (π.χ. Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, Γραφείο Προγραμματισμού, ΙΔΕΠ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κέντρο Παραγωγικότητας, Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ΕΚΔΔΑ∙ Τράπεζες, Ιδιωτικές Εταιρείες και Οργανισμούς, κ.α. Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, Δήμους, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΣΕΕ), κα.).
  • Εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ενηλίκων π.χ. Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Επιμορφωτικά Κέντρα, Εσπερινά Σχολεία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, κ.α.).
  • Έρευνες στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.
 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Το κόστος σε κάθε Θεματική Ενότητα ανέρχεται σε 675€, ενώ το κόστος της Διατριβής Μάστερ (εάν επιλεγεί) ανέρχεται σε 1,350€.
Το συνολικό κόστος της φοίτησης στο Πρόγραμμα Σπουδών Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση ανέρχεται σε 5,400€.

Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, τα δίδακτρα του προγράμματος θα είναι κατά 10% μειωμένα.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνονται δεκτές αιτήσεις εισδοχής στα Προγράμματα Σπουδών ανακοινώνονται, για κάθε ακαδημαϊκό έτος, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου (www.ouc.ac.cy).

Δεν υπάρχουν σχόλια: