Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πώς πέτυχε το ψεύτικο πλεόνασμα η κυβέρνηση

Η «φούσκα» της «άσπρης τρύπας»

fouska1
Πρόσφατα ορισμένες γερμανικές εφημερίδες υποστήριξαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό για το 2013 είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ καθώς, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνονται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές.
Πράγματι το θετικό αποτέλεσμα του φετινού προϋπολογισμού είναι ψεύτικο, φτιαγμένο πάνω σε μη αληθινές παραδοχές οι οποίες θα αποκαλυφθούν τους προσεχείς μήνες.

Τα μαγικά με την… «άσπρη τρύπα»

Όμως, πέραν της μη εγγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον προϋπολογισμό, κάτι για το οποίο υπάρχει σχετική συμφωνία με την τρόικα, η βασική αιτία για το πλαστό φετινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να αναζητηθεί στην υπερβολική διόγκωση της περιβόητης «άσπρης τρύπας». Ειδικότερα:
  • Στο ισοζύγιο νομικών προσώπων, πλην ΔΕΚΟ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πλεόνασμα ίσο με 685 εκατ. ευρώ ξαφνικά το σχετικό ποσό αυξήθηκε στο 1 δισ. ευρώ.
  • Στο ισοζύγιο των ΔΕΚΟ που ανήκουν στη Γενική κυβέρνηση αν και αρχικά το πλεόνασμα προβλεπόταν στα 493 εκατ. ευρώ σε μία νύχτα αυξήθηκε στα 590 εκατ. ευρώ.
  • Στο ισοζύγιο των Οργανικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε πλεόνασμα ίσο με 589 εκατ. ευρώ τελικά υπερδιπλασιάστηκε στα 1.319 εκατ. ευρώ.
  • Και στο ισοζύγιο των Οργανικών Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ προβλεπόταν πλεόνασμα ίσο με 2,73 δις. ευρώ ξαφνικά εκτοξεύθηκε στα 5,93 δισ. ευρώ.
Συνολικά, η άσπρη τρύπα του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 8,8 δισ. ευρώ ενώ η πρώτη εκτίμηση την προσδιόριζε στα 4,50 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε μερικούς μόνο μήνες! Αυτή η μεταβολή όχι μόνο κάλυψε την αύξηση του κρατικού ελλείμματος, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, από τα 9,29 δισ. ευρώ σε 12,79 δις. ευρώ αλλά αφήνει και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 812 εκατ. Ευρώ.

Προφανώς όλα τα παραπάνω περιέχουν μπόλικη δημιουργική λογιστική που θα σκάσει μερικούς μήνες αργότερα. Το ζήτημα το γνωρίζει και η τρόικα η οποία όμως κάνει τα στραβά μάτια καθώς θέλει να παρουσιάσει ως επιτυχημένο το ελληνικό πείραμα, ενώ την ίδια στιγμή θέλει να στηρίξει, όσο μπορεί, το δικομματικό θίασο Σαμαρά – Βενιζέλου. Το ζήτημα όμως είναι ότι την ώρα της αποκάλυψης το λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός…

Δεν υπάρχουν σχόλια: