Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ!

420C23687B8B4906BD473E25B17FE13A
του Γιάννη Σιδέρη

Και εγένετο ανασχηματισμός! Αλήθεια, αυτό ήθελε να κάνει ο Σαμαράς; Αυτό κυοφορούσαν οι συγκυβερνώντες δέκα μέρες τώρα; Δεν γνωρίζω αν κάποιοι πολίτες περίμεναν κάτι διαφορετικό στις επιλογές των προσώπων της κυβέρνησης, κάτι που θα σηματοδοτούσε αλλαγή πολιτικής ή έστω αλλαγή επικοινωνιακής ρητορικής, αλλά ακόμη και αν υπήρξαν σίγουρα απογοητεύθηκαν.

Ξεκινώντας από το πλέον συζητημένο υπουργείο, αυτό των οικονομικών, ο αντικαταστάτης του κ. Στουρνάρα, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μόνο αλλαγή πολιτικής δεν σηματοδοτεί. 

Τοποθετώντας στο κρίσιμο αυτό υπουργείο έναν καθηγητή, οικονομικό σύμβουλο της Eurobank, έναν άνθρωπο που είχε διατελέσει σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Σημίτη και Παπαδήμου, ουσιαστικά δεν υφίσταται καμμία αλλαγή ως προς την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας, προεξάρχοντος βέβαια του χρέους. Και αυτό φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές. 

Και μόνο με την τοποθέτησή του, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την επιλογή της συγκυβέρνησης να αποδεχθεί τις επιταγές της τρόικας, ακολουθώντας την προτροπή
του Σόιμπλε να συνεχισθεί απαρέκλητα η ίδια πολιτική και αγνοώντας επιδεικτικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο νυν υπουργός των οικονομικών, δήλωνε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse με την ιδιότητα του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank EFG ότι ένα «κούρεμα» χρέους από πλευράς επίσημων πιστωτών «θα βοηθούσε μεν ώστε να μειωθούν το ύψος του χρέους και το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα», ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι μη ρεαλιστικό λόγω της διαφωνίας ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία. 

Ο αναλυτής της Eurobank θεωρεί πιθανότερο έναν «έμμεσο τρόπο», μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι δανειστές μας έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους στη διάσωση της Ελλάδας» (πηγή inews.com)

Από τα παραπάνω είναι οφθαλμοφανές πως ο νυν υπουργός των οικονομικών έχει σαφώς ως προτεραιότητα “την ενέργεια και τους πόρους των δανειστών”, παρά τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα ακόμη στέλεχος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. 

Ένα πρόσωπο, που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στους ευρωπαίους και διεθνείς παράγοντες του κυρίαρχου συστήματος, καθιστώντας τον ακίνδυνο γι’ αυτούς σε κάθε επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος της χώρας. Ένας ακόμη τεχνοκράτης, πλήρως υποταγμένος στα κελεύσματα των μεγαλοτραπεζιτών. Άλλωστε, τις τράπεζες υπηρετεί!

Η συγκυβέρνηση, δίνοντας για ακόμη μια φορά το στίγμα της στο κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δρα πολιτικά υποτελώς για ακόμη μια φορά. Δίχως ίχνος διάθεσης προάσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, δίχως την παραμικρή διάθεση έστω και φαινόμενης σύγκρουσης, παραδίδεται στις εντολές των “εταίρων”, αποδεχόμενη τον ρόλο του εντολοδόχου, ως τον μόνο ρόλο που μπορεί να παίξει στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Κατά τ’ άλλα ως προς τον ανασχηματισμό, μία από τα ίδια.

Κάποιοι έπρεπε να επιβραβευθούν για την έως τώρα στήριξη της πολιτικής της, με κάθε τρόπο, ακόμη και εις βάρος της αξιοπρέπειάς τους!

Κάποιοι έπρεπε να υπουργοποιηθούν μόνο και μόνο για να ενισχύσει την θέση του ο Βενιζέλος στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Κάποιοι έπρεπε να παραμείνουν για να ολοκληρώσουν το έργο τους, μια και έχουν καταγράψει επιτυχίες στο πρόγραμμα των δανειστών.

Τελικά, αναρωτιέμαι ποιός ο λόγος να πραγματοποιηθεί αυτός ο ανασχηματισμός. Περισσότερο συγκλίνω στην “τακτοποίηση” κάποιων κομματικών εκκρεμοτήτων, παρά στην όποια επιδίωξη να καρπωθεί κέρδη επικοινωνιακά η συγκυβέρνηση.

Πάντως το ουσιαστικό για όλους εμάς τους “αιρετικούς” του ευρωμονόδρομου, είναι ότι ο ανασχηματισμός αποδεικνύει περίτρανα το ότι η συγκυβέρνηση έχει σκοπό να φέρει εις πέρας το έργο για το οποίο εντέλεται, ακόμη και αν εξαθλιώσει περαιτέρω τον λαό.

Και η εξαθλίωση σε μεγαλύτερο βαθμό και για μεγαλύτερο τμήμα του λαού -μακάρι να μην ήταν έτσι- πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς!
Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: