Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Έρχονται μέτρα από τον Οκτώβριο!!! Νέο μνημόνιο είναι έτοιμο!



Αδημοσίευτο Μνημόνιο Έρχονται μέτρα από τον Οκτώβριο

  Νέο Μνημόνιο στα σκαριά

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Παρά τα όσα λέει  η συγκυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φόρα που λένε συνειδητά ψέματα στο λαό. Αυτό γίνεται συστηματικά για πολλά χρόνια, αλλά από την ημέρα που ξεκίνησε η βαθειά κρίση της οικονομίας και όχι μόνο, έγινε καθημερινότητα και συνήθεια στη ζωή των Ελλήνων. Τώρα για μια ακόμη φορά μας είπαν προεκλογικά ότι τέρμα τα μέτρα, τέρμα οι νέοι φόροι, τέρμα τα μνημόνια και τέλος πάντων από τώρα και στο εξής θα αρχίσει η ανάπτυξη με επενδύσεις και μόνο διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν. Τώρα πως όταν ακούει ο λαός διαρθρωτικές αλλαγές τις συνδέει  με νέα μέτρα, αυτό είναι ή παράξενο ή κάτι θα ξέρει αυτός.. 

 Οι εκλογές τελείωσαν, ο λαός για πολλοστή φορά… ξέχασε τι του έχουν κάνει και τους διέσωσε κατά κάποιο  τρόπο. Στην ουσία βέβαια τους μαύρισε, αλλά όχι με τον τρόπο που χρειαζόταν αφού άφησε μια αίσθηση ότι έχει ακόμη κάποιες ελπίδες από το σύστημα ότι κάτι θα γίνει. 

Δυστυχώς όμως, όχι μόνο τίποτα απολύτως δεν θα γίνει, όπως επισημαίναμε και από αυτόν το χώρο πριν από τις εκλογές, αλλά τουναντίον νέα μέτρα θα έρθουν που θα συνοδεύονται και από νέο μνημόνιο. 

Και αυτά τα λέγαμε και τα λέμε, όχι γιατί είμαστε απαισιόδοξοι εκ φύσεως ή γιατί θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, αλλά επειδή  έχει διαγνωστεί από τα πλέον έγκυρα οικονομικά χείλη ότι αυτή η κρίση δεν είναι κάτι το παροδικό, είναι μια ανώμαλη  διεθνής κατάσταση , που βρήκε τη χώρα μας στην πιο δεινή θέση, αφού ανάξιοι πολιτικοί έγιναν υποχείριο ξένων συμφερόντων και για το ξεπέρασμά της θα χρειαστούν άλλες πολιτικές, έξω από αυτές που επιβάλλονται από την τρόικα και την ΟΝΕ,  αφού προηγουμένως όμως ληθεί το πρόβλημα του χρέους. 


Αν σε αυτό το πρόβλημα δεν δοθεί οριστική λύση, τιποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Και όμως για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, ποτέ δεν άνοιξε ένας ουσιαστικός διάλογος, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση. Προφανώς αυτοί κάτι θα ξέρουν για αυτό.

Επειδή όμως μιλήσαμε για νέα μέτρα και νέο μνημόνιο,  ιδού οι αποδείξεις.

 ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΤΡΩΝ
 

Κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί και λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν κριθούν αναγκαίες, προβλέπει, σύμφωνα με το Capital, το αναλυτικό κείμενο του μνημονίου, που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας και εγκρίθηκε την Παρασκευή και από το ΔΝΤ.



Όπως αναφέρει το Capital τα μέτρα για την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη, ωστόσο δεν είναι οι μόνες δεσμεύσεις που προβλέπονται. Μέχρι τον Οκτώβρη προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις με ορισμένο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση φόρων-τελών υπερ τρίτων, αλλά και για επανεξέταση απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων αν χρειαστούν από το 2015.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται για λήψη ισοδύναμων μέτρων αν χρειαστεί και για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που ενδεχομένως να προκύψει το 2015 «με την επέκταση των μέτρων που λήγουν». Μάλιστα στο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το Capital, προβλέπεται πως «θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» με την αίρεση ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με το αναλυτικό κείμενο, που επικαλείται το Capital, τα νέα «Διαρθρωτικά Ορόσημα της Ελλάδας» που ορίζονται είναι:

Τέλος Μαίου 2014
  • Να εισαγάγει ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς για τις τράπεζες.
  • Θέσπιση αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Τέλος Ιουνίου 2014
  • Ενσωμάτωση συστάσεων της μελέτης του ΟΟΣΑ για το διοικητικό βάρος.
Τέλος Σεπτεμβρίου 2014
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την ένταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της φορολόγησης των συλλογικών επενδυτικών σχημάτων, καθώς και όλων των φορολογικών εκπτώσεων δαπάνες με «εξάλειψη όσων είναι αναποτελεσματικές ή άδικες».
  • Θέσπιση νομοθεσίας που θα διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
  • Ευθυγράμμιση όλες τις μη μισθολογικές παροχές του δημόσιου τομέα με τις βέλτιστες πρακτικές ανά την ΕΕ.
Τέλος Οκτωβρίου 2014
  • Υιοθέτηση της μεταρρύθμισης στο καθεστώς ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης.
  • Μεταρρύθμιση του μισθολογίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.
  • Υιοθέτηση τροποποιήσεων στο δημοσιονομικό νόμο
  • Ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ
  • Νομοθετική ρύθμιση προσαρμογής του πλαισίου για τις βιομηχανικές ενέργειες με τα ισχύοντα στην ΕΕ
Τέλος Νοεμβρίου 2014
  • Υιοθέτηση πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο για ολόκληρο το σύστημα περιλαμβανομένων των εφάπαξ και των επικουρικών.
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που εν τω μεταξύ προσδιορίστηκαν στη νέα έκθεση που ετοιμάζει ο ΟΟΣΑ για τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο , στις κατασκευές , στις τηλεπικοινωνίες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τέλος Δεκεμβρίου
  • Θέσπιση όλων των δευτερογενών ρυθμίσεων σχετικά με τη νομοθεσία αδειοδότησης των επενδύσεων.
Αν λοιπόν όλα αυτά τα μέτρα δεν συνιστούν στην πράξη ένα νέο Μνημόνιο,  τότε ας μας δώσουν οι κυβερνώντες τη νέα  ονομασία τους !

Δεν υπάρχουν σχόλια: