Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται - Αποσύρεται



Αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να διορθώσει το πρόβλημα, να αποσύρει το νόμο.


Η κατάσταση που δημιούργησε  σχεδόν στους πάντες αυτός ο νόμος δεν αντιμετωπίζεται με μερεμέτια


Η κατάσταση που δημιούργησε  σχεδόν στους πάντες αυτός ο νόμος δεν αντιμετωπίζεται με μερεμέτια. Ούτε με επιμέρους διορθώσεις που είναι προσχηματικές σε κάποιες περιπτώσεις και επιδιώκουν απλώς να εκτονώσουν την οργή τω πολιτών. Χρειάζεται εξ αρχής εκπόνηση ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση και την αληθινή φοροδοτική δυνατότητα των κατόχων ακίνητης περιουσίας. Οι αλλαγές θα είναι άνευ αξίας αν δεν υπάρξει πλήρης ανατροπή σε δυο βασικά στοιχεία του νόμου.


Κάποιος που έτυχε να διαθέτει ακίνητη περιουσία δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως έχει και εισοδήματα για να πληρώνει φορολογία για έσοδα που δεν υπάρχουν από αυτή την περιουσία


Πρώτον: Δεν είναι νοητό να φορολογείται κάποιος για εισόδημα που δεν έχει. Η ενδεχόμενη κατοχή ενός ακινήτου, δεν μπορεί  να επιφέρει την υποχρέωση καταβολής φόρου, εφόσον το ακίνητο ανταποδίδει. Κάποιος που έτυχε να διαθέτει ακίνητη περιουσία δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως έχει και εισοδήματα για να πληρώνει φορολογία για έσοδα που δεν υπάρχουν από αυτή την περιουσία.
 Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν;  

Αν δε συνδεθεί αυτός ο φόρος με την  εισοδηματική κατάσταση θα παραμένει άδικος και αναποτελεσματικός και πολλοί δεν θα  τον πληρώσουν στο τέλος.
 

Δεύτερον: Το κράτος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως επιτήδειος και να φορολογεί εν γνώσει αξίες που δεν υπάρχουν. Αν ξέρει κάποιος ότι η  αντικειμενική αξία οποιουδήποτε ακινήτου σήμερα είναι κατά πολύ υψηλότερη από την πραγματική εμπορική αξία τους είναι το υπουργείο Οικονομικών. 

 Και αν δεν το ξέρει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το μάθει. Όταν λοιπόν φορολογεί με βάση την αντικειμενική αξία, φορολογεί κάτι που αξίζει λιγότερο. Αυτό  είναι τουλάχιστον ανέντιμο. 


Όταν λοιπόν φορολογεί με βάση την αντικειμενική αξία, φορολογεί κάτι που αξίζει λιγότερο.
Αυτό  είναι τουλάχιστον ανέντιμο


Όσο δεν αλλάζει ο νόμος τουλάχιστον σε αυτά τα δυο σημεία, δηλαδή όσο δεν αλλάζει η βασική φιλοσοφία του, θα παραμένει νομοθετικό έκτρωμα κατασκευασμένο από ανθρώπους που είτε δεν έχουν ιδέα, είτε δεν ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα της μέσης ελληνικής  οικογένειας, την οποία η κατοχή  ακίνητης περιουσίας δεν τη καθιστά εύπορη.
 

Ο  επικοινωνιακός βομβαρδισμός με δήθεν προθέσεις της κυβέρνησης να ελαφρύνουν τους φορολογούμενους με  ψιλοδιορθώσεις και με αύξηση των δόσεων πληρωμής, ισοδυναμεί με απόπειρα εξαπάτησης κα αποπροσανατολισμού. 

Όσο παραμένει ο στόχος να εισπραχθούν 3,2 δις από αυτόν τον φόρο, οποιαδήποτε μεθόδευση στην πληρωμή δεν τον κάνει ηπιότερο. Ούτε αλλάζει τα στοιχεία της αδικίας και  του παραλογισμού που τον χαρακτηρίζει.
 

Σε τελευταία ανάλυση αν το κράτος δυσκολεύεται να  υπολογίσει με ακρίβεια την αξία της περιουσίας καθενός,  είναι πρόβλημα που το ίδιο όφειλε να έχει λύσει.  

Μόνο ο πολίτης δεν ευθύνεται επειδή δεν υπάρχει περιουσιολογιο και κτηματολόγιο. 

Μόνο οι φορολογούμενοι δεν όφειλαν να διαθέτουν  βάσεις δεδομένων με τη πραγματική απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας του καθενός . 
Είναι προϋποθέσεις τις οποίες η πολιτεία όφειλε να έχει εξασφαλίσει και δεν το έκανε, ενώ  δαπανήθηκαν  πόροι – από τη φορολογία και τα κοινοτικά κονδύλια -γι αυτό το σκοπό.


Συνεπώς αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να διορθώσει το πραγματικό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με αυτόν τον νομό δεν έχει παρά να τον αποσύρει


Συνεπώς αν η κυβέρνηση  έχει πρόθεση – που δεν  έχει- να διορθώσει το πραγματικό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με αυτόν τον νομό δεν έχει παρά να τον αποσύρει και να αναθέσει σε ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση να  βρουν ένα δίκαιο, λογικό και αποτελεσματικό σύστημα  φορολόγησης της περιουσίας.

 Όσο δεν το κάνει τυλίγεται η ίδια  ακόμη περισσότερο στο δίχτυ. 


ΥΓ: Συνιστά πρόκληση, αν όχι ύβρη προς τον πολίτη  που δέχεται  το σοκ αυτής της εξωφρενικής φορολόγησης και ταλαιπωρείται αφάνταστα, να βγαίνουν διάφοροι κυβερνητικοί βουλευτές και να οδύρονται δημοσίως για τη ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση  με αυτόν τον φόρο - αυτό τους  μάρανε. 
Μόνο  που ουδείς ενδιαφέρεται….

Δεν υπάρχουν σχόλια: