Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΠΤΕ) ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΠΟΕ)


ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΑΦΟΥ  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΜΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 


Σχόλιο:
 Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας εργάζεται για το συμφέρον της και την ευημερία των πολιτών της, είναι λογικό και πρέπον να παίρνει μέτρα που να διασφαλιζουν αυτά τα συμφέροντα. Βέβαια αυτό δεν αρέσει και δεν επιδοκιμάζεται από το παγκόσμιο σύστημα των ξένων συμφερόντων, που κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση.  Αν όμως η κυβέρνηση της χώρας είναι λαοπρόβλητος και έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του  λαού με το μέρος της, κανένας δεν μπορεί να της κάνει τίποτα απολύτως, όσες μεθόδους και αν χρησιμοποιεί.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Αργεντινή σήμερα. Αφού απέτυχαν να της επιβάλουν να πληρώσει τους τοκογλύφους με υπέρογκα και παράνομα ποσά, προσπαθούν να την εξαναγκάσουν, με άλλους τρόπους και άλλους διεθείς οργανισμούς που έχουν συσταθεί δήθεν για να προασπίζουν τα συμφέροντα των κρατών, να υποταχθεί και να υπαναχωρήσει από τις πρωτοβουλίες προστασίας της οικονομίας της που εχει θεσπίσει. 
Το παρακάτω άρθρο απεικονίζει αυτήν την κατάσταση.  
 
 
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014
 
Με την εμπλοκή του ΠΟΕ προσπαθούν να πιέσουν την Αργεντινή οι ξένες χώρες. Η Αργεντινή προσπαθεί να ανασυντάξει την οικονομίας της και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή της και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στο διεθνές κεφάλαιο. Μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε χθες Παρασκευή ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει η Αργεντινή στις εισαγωγές παραβιάζουν εμπορικούς κανόνες στους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή της.

Εναντίον της Αργεντινής είχαν προσφύγει το 2012 στην επιτροπή του ΠΟΕ, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να τονώσει την εγχώρια παραγωγή αλλά και να κάμψει την έξοδο σκληρού ξένου συναλλάγματος από τη χώρα, καθώς δυσκολεύεται να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα λόγω του αποκλεισμού της από τις παγκόσμιες χρηματαγορές έπειτα από την κήρυξη χρεοκοπίας στην οποία είχε προχωρήσει το 2001.

Για τις εισαγωγές οποιουδήποτε αγαθού χρειάζονται άδειες, οι οποίες σπανίως εκδίδονται από την κυβέρνηση της χώρας και επιπλέον, συνήθως οι επιχειρήσεις που θέλουν να εισάγουν ξένα προϊόντα απαιτείται να εξάγουν αγαθά παραγόμενα στην Αργεντινή, να κάνουν επενδύσεις στην Αργεντινή και να αποφεύγουν να βγάζουν από τη χώρα τα κέρδη τους σε συνάλλαγμα.

Η πολιτική που ασκεί το Μπουένος Άιρες όσον αφορά τις εισαγωγές «αλλοιώνει τους όρους του ανταγωνισμού στην αγορά της Αργεντινής, με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα προϊόντα να τυγχάνουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα», έκρινε ο ΠΟΕ. 

Η πολιτική αυτή είναι «ασύμβατη» με τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), που αποτέλεσε τη βάση για τη λειτουργία του ΠΟΕ.

Η επιτροπή του ΠΟΕ αποφάνθηκε επίσης εναντίον του συστήματος αδειοδότησης των εισαγωγών που έχει θεσπίσει το Μπουένος Άιρες.

Η απόφαση αναφέρει ότι το καθεστώς χορήγησης αδειών «συνιστά έναν περιορισμό στην εισαγωγή αγαθών και άρα δεν συνάδει» με την GATT.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν την απόφαση αυτή.

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, παραγωγούς και αγρότες», δήλωσε ο Μάικλ Φρόμαν, ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR). 

«Τα προστατευτικά μέτρα της Αργεντινής πλήττουν ένα ευρύ φάσμα των εξαγωγών των ΗΠΑ, δυνητικά επηρεάζοντας αμερικανικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο που υποστηρίζουν (τη διατήρηση) υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας για Αμερικανούς της μεσαίας τάξης», πρόσθεσε.

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση του ΠΟΕ «στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι ο προστατευτισμός δεν είναι αποδεκτός».

Κάλεσε την Αργεντινή να «συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση της επιτροπής του ΠΟΕ και να άρει αυτά τα παράνομα μέτρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου τα αγαθά της ΕΕ να διατίθενται σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού στην αγορά της Αργεντινής».

Το Μπουένος Άιρες μπορεί να προσφύγει εναντίον της απόφασης αυτής της επιτροπής του ΠΟΕ. Έχει περιθώριο 60 ημερών για να το πράξει. 

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, ο Χόρχε Καπιτάνιτς, επέκρινε έναν Αμερικανό δικαστή, τον Τόμας Γκρίζα, ο οποίος αναφερόμενος στα νέα σχέδια της κυβέρνησης της Αργεντινής για την αποπληρωμή του χρέους της προς κερδοσκοπικά ταμεία και άλλους ομολογιούχους το χαρακτήρισε «παράνομο».

Ο Καπιτάνιτς δήλωσε ότι ο δικαστής κάνει σχόλια «ιμπεριαλιστικού» χαρακτήρα εναντίον της λατινοαμερικάνικης χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: