Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ.

Π. Ήφαιστος.

Η στρατηγική των νεο-ισλαμιστών διατυπωμένη από τον νυν Τούρκο πρωθυπουργό

  0 Trio Dav 
Σημείωμα 23.2.2016. Γράφοντας τον Φεβρουάριο 2016 εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στην Μείζονα και μέση Ανατολή, πολλοί ανασύρουν πολύ επίκαιρα κείμενα που γράφτηκαν το 2009-12 όταν κυκλοφόρησαν τα δύο βιβλία του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος» και το ακόμη πιο σημαντικό, εκτιμώ, «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες».

Ένα σημαντικό ζήτημα που συζητείται μετά το 2010 όταν για πρώτη φορά μεταφράστηκαν από τα τουρκικά στα Ελληνικά και στην συνέχεια και σε άλλες γλώσσες τα έργα του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι το εξής: Η ΕΕ διαθέτει συλλογική δυνατότητα ανάλυσης και εκτίμησης των στρατηγικών άλλων κρατών, την ανάλυση και εκτίμηση των στρατηγικών τάσεων και την λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων; 

Η απάντησή πολλών τότε ήταν ότι δεν διαθέτει γιατί σε διαφορετική περίπτωση άλλες θα έπρεπε να ήταν οι θέσεις της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα και ζητήματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο και οι περιφερειακές δραστηριότητες της Τουρκίας. 

Οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν με την Άγκυρα «να σέρνει την Ευρώπη από την μύτη», τα κράτη μέλη να είναι βαθιά διαιρεμένα και η Ελλάδα να συνθλίβεται εν μέσω λανθασμένων και ανορθολογικών στάσεων και αποφάσεων. Η ΕΕ είναι μεν ένας νομικός γίγαντας αλλά αλλόκοτα και ένας πολιτικός και στρατηγικός νάνος. Το μέλλον της είναι δυσοίωνο. 

Η δε Ελλάδα είναι απούσα τόσο αναφορικά με πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπως έχει κάθε δυνατότητα και δικαίωμα όσο και αναφορικά με στρατηγικές προσεγγίσεις απέναντι στην Τουρκία και στο ευρύτερο περιφερειακό της περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: