Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η απόλυτη σύγχυση…μεταξύ υπουργων.

Η απόλυτη σύγχυση…


Απόλυτη έως… επικίνδυνη σύγχυση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των αρμόδιων για το προσφυγικό ζήτημα υπουργών.

Μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, δήλωνε ότι από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχουν μειωθεί κατά 50% οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Έδωσε μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία, εξηγώντας ότι οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα την ημέρα, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ο μέσος όρος αφίξεων ήταν περίπου 2.500.

Σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έδωσε αντίθετα στοιχεία… τις τρεις τελευταίες ημέρες, είπε, έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές.

Και τα ερωτήματα είναι:

Έχουν πράγματι διαφορετικά στοιχεία οι δύο υπουργοί -ενδεχόμενο που, αν ισχύει, αποδεικνύει ότι ο συντονισμός «μπάζει νερά»- ή κάθε μέρα λέγεται και κάτι άσχετο με την πραγματικότητα προς χάριν εντυπώσεων και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί… συνεννόηση.

Και στις δύο περιπτώσεις η αίσθηση που υπάρχει είναι προχειρότητα στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμη και διγλωσσία, επιπόλαιη ή σκόπιμη, για να κρυφτούν οι λανθασμένοι χειρισμοί κάτω από το χαλί…

Το… αλαλούμ με τους κ.κ. Δρίτσα και Βίτσα ήρθε να προστεθεί στο ανεκδιήγητο περιστατικό της περασμένης Τετάρτης. Όταν από τον πίνακα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες ανά την Ελλάδα «έλειπαν» 2.236 άνθρωποι σε σχέση με τον πίνακα της ακριβώς προηγούμενης ημέρας. Την ίδια ημέρα είχαν φτάσει στον Πειραιά 1.000 πρόσφυγες και από την Ειδομένη είχαν περάσει στα Σκόπια μόλις 150, που σημαίνει - σε απλά μαθηματικά - ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων έπρεπε να είχε αυξηθεί. Οι 2.236 άνθρωποι δεν έγινε γνωστό από την κυβέρνηση αν… βρέθηκαν. Προφανώς, «διά μαγείας»… εξαφανίστηκαν.

Η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού δεν έπεισε κανέναν... ότι τα hotspots και τα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων είναι «ανοιχτού» τύπου και συνεπώς κάθε πρωί που γίνεται η καταμέτρηση σημαντικός αριθμός όσων διαμένουν σε αυτά έχει βγει έξω. Ακόμη και αυτό να συμβαίνει, αποδεικνύεται ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται ερασιτεχνικά από το κράτος, που σε μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση δεν μπορεί να βρει τρόπο να έχει τουλάχιστον έγκυρα στοιχεία, ίσως, απλώς, αλλάζοντας την ώρα της καταμέτρησης!

Και όλα αυτά την ώρα που ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα ανέρχεται σε 41.973, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, και στην Ειδομένη το κράτος είναι ουσιαστικά απών έχοντας «παραδώσει» την ευθύνη σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, 16:03

Δεν υπάρχουν σχόλια: