Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τα “λάθη” Τσίπρα στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με Νταβούτογλου

Στις ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής συνηθίζονται τα μεγάλα λόγια και οι αβροφροσύνες. Κυριαρχεί η υποκρισία δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ξέφυγε απ΄ αυτό το κανόνα στην συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Ναταβούτογλου. Κάπου το παράκανε…

“Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση” είπε ο πρωθυπουργός . Λάθος…

Η Ελλάδα πληρώνει το προσφυγικό πρώτη απ΄ όλες τις χώρες τις ΕΕ. Και το πληρώνει ακριβά. Η Τουρκία πάλι ετοιμάζεται να γεμίσει τα ταμεία της με χρήμα και να γίνει από το πουθενά…πιο “ευρωπαία”. Τι άλλο θα κερδίσει θα φανεί σύντομα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που είναι μέρος του προβλήματος! Για την ακρίβεια είναι παράγοντας που συνεχίζει να διατηρεί άλυτο το πρόβλημα.

Η Τουρκία έκανε και κάνει ότι μπορεί για να μην υπάρξει λύση ειρηνική στη Συρία. Είναι η χώρα που έχει κατηγορηθεί ευθέως για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.

Είναι η χώρα που έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της ,δηλώνοντας έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία. Κάτι που θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή.

Είναι η χώρα που κατέρριψε στα καλά καθούμενα ένα ρωσικό αεροσκάφος επειδή λέει πως παραβίασε τον εναέριο χώρο της γις δευτερόλεπτα,όταν την ίδια στιγμή στέλνει τα αεροπλάνα της πάνω από ελληνικά νησιά!

Είναι η χώρα που όχι απλά κάνει τα “στραβά μάτια” στην δράση των δουλεμπόρων αλλά τους “προστατεύει” . Είναι πολλά τα λεφτά που “παράγονται” από το δουλεμπόριο ανθρώπων στην Τουρκία. Ολόκληρη αγορά έχει στηθεί στα τουρκικά παράλια η οποία εκτός από τα πολλά λεφτά που παίρνει από πρόσφυγες και μετανάστες τους προμηθεύει με όλα τα απαραίτητα πριν τους ρίξει στη θάλασσα.
Είναι ακόμη η χώρα που επιχειρεί μέσω του προσφυγικού να πατήσει πόδι στο Αιγαίο. Δεν είναι μυστικό. Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει άνω κάτω το ΝΑΤΟ για “περάσει” τις απόψεις της για το “γκρίζο Αιγαίο” και για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν έχει κάνει πίσω ας μην “παραμυθιαζόμαστε”. Θα έχουμε προβλήματα πολλά ,αυτό είναι δεδομένο.

Δεν επιθυμεί η Τουρκία ειλικρινά την λύση του προσφυγικού. Είναι πολύ καλό …εργαλείο στα χέρια της για να διεκδικεί,να απαιτεί και να εκβιάζει. Ειδικά όταν απέναντί της έχει ευρωπαίους ηγέτες ανίκανους να διαχειριστούν το θέμα. Δεν έχει λοιπόν κανένα απολύτως λόγο η Τουρκία ,ούτε να συνεργαστεί, ούτε να εργαστεί για την επίλυση του θέματος.

Τέλος ο κ.Τσίπρας πρωθυπουργός μιας αριστερής όπως θέλει να πιστεύει -και λέει- κυβέρνησης, δεν πρέπει να ξεχνά ότι επισκέφθηκε μια χώρα η οποία επί της ουσίας κυβερνάται με τρόπο δικτατορικό. Τα όσα κάνει το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν έχουν να …ζηλέψουν τίποτα από καθεστώτα απολυταρχικά. 

Η δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζεται. Ο Τύπος διώκεται ,οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και στα νοτιοανατολικά της χώρας το αίμα των Κούρδων ρέει κάθε μέρα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης. 

Εκτός από τους νεκρούς που αφήνουν πίσω τους οι Τούρκοι στρατιώτες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια ,τις πόλεις και τα χωριά τους για να γλιτώσουν. Πρόσφυγες είναι κι αυτοί…

Προφανώς δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία απαίτηση από τον κ.Τσίπρα να τα πει όλα αυτά από τη Σμύρνη,την Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη. Θα μπορούσε όμως να έχει κάποιο μέτρο στις δηλώσεις του. Ή ακόμη καλύτερα θα μπορούσε να μην έχει πάει στην Σμύρνη.

Για να μην είμαστε άδικοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αναφέρθηκε στις παραβιάσεις που κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Αλλά όπως είναι γνωστό αυτά οι Τούρκοι τ΄ ακούνε …βερεσέ.
Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: