Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή που απλά υπενθυμίζει...προς γνώση...





 Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος

Περίοδος: Παρισινή κομμούνα.

Πράξη πρώτη:
Σύσσωμος ο επαναστατημένος λαός του Παρισιού συγκροτεί την Εθνοσυνέλευση, η οποία έπαιρνε πρωτογενώς όλες τις αποφάσεις.

Πράξη δεύτερη:
Άπειροι και απαίδευτοι, όπως ήταν, ερχόμενοι από ένα χιλιόχρονο Μεσαίωνα, και κυρίως χωρίς ιστορικές μνήμες και αναφορές περί δημοκρατίας, αφού ποτέ στην ιστορία τους δεν έζησαν ένα τέτοιο πολίτευμα, μπέρδεψαν την δημοκρατία με τα αντιπροσωπευτικά σχήματα που άρχισαν να καλλιεργούνται τις προγενέστερες εποχές, κυρίως στην Αγγλία.

Και τότε άρχισαν να εκλέγουν «επαναστατικές επιτροπές» και «λαϊκούς αντιπροσώπους».

Πράξη τρίτη:
Άμεσο αποτέλεσμα εκείνης της εξέλιξης, ήταν η δημιουργία ηγετίσκων και καπετανάτων σε ολόκληρη την κοινωνική διαστρωμάτωση.

Πράξη τέταρτη:
Ο λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι με την παραχωρητική του πράξη (εκλογή αντιπροσώπων) έβαλε κεχαγιάδες πάνω από τα κεφάλια του.
Πρώτη τους αντίδραση ήταν η προσπάθεια ανάκλησης των αιρετών από τα αξιώματα, στα οποία εκείνοι (δια της εκλογής) είχαν δημιουργήσει.
Πρώτη αντίδραση των αιρετών ήταν η δημιουργία μηχανισμών μέσα στον λαό, προκειμένου να προασπίσουν τα αξιώματά τους.

Πράξη πέμπτη:
Άρχισαν να στήνονται οι πρώτες γκιλοτίνες. Όσοι αιρετοί δεν είχαν προλάβει να στήσουν τους μηχανισμούς τους, χάνουν τα κεφάλια τους. Αντιθέτως, εκείνοι που πρόλαβαν και έφτιαξαν τον μηχανισμό τους, έστελναν στις λαιμητόμους τους δικούς τους επίδοξους αντιπάλους.

Πράξη έκτη:
Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Η κάθε συνοικία συνεχίζει να εκλέγει σωρηδόν τους αντιπροσώπους της, παίρνοντας το κεφάλι του προηγούμενου αιρετού.

Παντού, σε όλες τις πλατείες της πόλης γέμισαν γκιλοτίνες. Οι καρατομήσεις, εκατοντάδες, χιλιάδες, αμέτρητες! Ακόμα και τους αρχικούς φυσικούς τους ηγέτες έστησαν στις γκιλοτίνες.

Κι όλα αυτά διαδραματιζόντουσαν, πάντοτε, στο όνομα της προάσπισης της δημοκρατίας. 

 Μια δημοκρατία, που δεν είχε έλεος, διότι, απλούστατα, είχε πάψει πια να είναι δημοκρατία αμέσως μόλις άρχισαν να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους…….

Τα παραπάνω αναφέρονται ως  μια δόκιμη ιστορική αναγωγή. Έτσι για να παίρνουμε μαθήματα..........

Δεν υπάρχουν σχόλια: