Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Εμπλοκή ελληνικών με τουρκικά μαχητικά πάνω από την Λέσβο

Την ώρα που στις Βρυξέλλες παιζόταν ένα σκληρό πόκερ μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Άγκυρα έστελνε οπλισμένα αεροσκάφη να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο και μάλιστα να εμπλακούν σε μία σκληρή αερομαχία με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν.
Η αερομαχία έγινε νοτιοδυτικά της Λέσβου, εκεί όπου περιπολεί η ναυαρχίδα της ΝΑΤοϊκής δύναμης, το γερμανικό πλοίο «Bonn», το οποίο κάνει αναγνώριση της περιοχής με στόχο να ενεργοποιηθεί πλήρως η δύναμη για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.
Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση της Τουρκίας που πιθανόν αποσκοπεί, όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, στο να προωθήσει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο με την ανοχή της Συμμαχίας. Κι αυτό γιατί η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και η εμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων. 

Η Άγκυρα αμφισβητεί τα 10 ναυτικά μίλια του εναερίου χώρου της Ελλάδας και το ΝΑΤΟ δεν δέχεται ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 εναέριο χώρο. 

Τα  6 μαχητικά της Τουρκίας και το ένα ελικόπτερο παραβίασαν το FIR Αθηνών δύο φορές και εν συνεχεία προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: