Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η Ελαφρότητα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, δημιουργεί κινδύνους!


Σχολιάζει ο Δημήτρης Κυπριώτης

Τονίσαμε και άλλες φορές και από τις στήλες αυτές,  ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, ίσως η σπουδαιότερη για ένα κράτος, αφού αποτελεί τη σπονδυλική του στήλη πάνω στην οποία "κτίζονται" τα εθνικά συμφέροντα και η εξωτερίκευση της ισχύος του. Δυστυχώς όμως, αυτά που με έκπληξη ακούσαμε να διαχέονται ως διάλογοι στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των δύο κύριων εκφραστών της διαμόρφωσης και της υλοποίησης της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ή αυτά που παρακολουθήσαμε στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του ΥΠΕΞ, είναι πρωτόγνωρα και πρωτοφανή στην πολιτική ιστορία, τουλάχιστον των μεταπολιτευτικών χρόνων.

Κατηγορίες εκτοξευόμενες εκατέρωθεν των δύο υπουργών,  με τον πρωθυπουργό και λοιπούς υπουργούς ακροαζόμενους,  κάθε άλλο παρά σοβαρότητα εκφράζουν, ενώ η ελαφρότητα με την οποία  "εκτόξευσε" ο κ. Κοτζιάς τις αποφάσεις Του, περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 νμ, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση κανενός, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί ήσαν εκείνοι οι ειδικοί  αναλυτές, που σχολίασαν με τα δυσμενέστερα σχόλια αυτήν την πολυπραγμοσύνη του κ. Κοτζιά, για το χρόνο,τον τρόπο και τον τόπο που επέλεξε για να κάνει ανακοινώσεις αυτού του σοβαρού θέματος, αφού ήταν σίγουρο ότι σε πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, θα υπήρχε κάποιου είδους υπαναχώρηση της κυβέρνησης εδώ, πράγμα που έγινε λίγα 24 ώρα μετά.!

Πλέον όμως αυτού του θέματος την ίδια πολυπραγμοσύνη επέδειξε ο κ. Κοτζιάς  και στο άλλο μεγάλο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που υπήρξε ο "αρχιτέκτονας" κατά δηλώσεις του, λες και έπρεπε να συνδέσει το όνομα του με όλες αυτές τις αστοχίες, θεωρώντας  τον εαυτό του ως ένα δεύτερο Ε.Βενιζέλο, αγνοώντας τον ίδιο το λαό αλλά και τα τεράστια προβλήματα που επιφέρουν αυτές οι κινήσεις του. 

Έτσι βρεθήκαμε στη σημερινή θέση με όλα τα μέτωπα των εθνικών θεμάτων ανοιχτά και προβληματικά, που δεν πρόκειται να λήξουν έτσι απλά που θεωρούσε ο κ Κοτζιάς και αυτοί που τον ακολουθούσαν  πιστά στις πολιτικές που χάραξε. Την πολυπλοκότητα των θεμάτων αυτών τόνισε και ο καθηγητής  Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ κ.  Γ. Μάζης σε ραδιοφωνική εκπομπή, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα  εξής:

"Το κλειδί ουσίας για τα 12 ν.μ. είναι και στον τύπο του σχεδίου στον ΟΗΕ. Η πρωτοφανής και για τα δημοκρατικά ήθη και αξίες της Δύσης διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ με την οποία επικυρώθηκε στη πρώτη ψηφοφορία η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει πολύ δρόμο ακόμη και δεν είναι βέβαιο ότι οι 80 βουλευτές θα βρεθούν και στην κρίσιμη 3η ψηφοφορία, με δεδομένη τη στάση της Ρωσίας , η οποία ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να θέσει βέτο στη Συμφωνία, λέει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης στον 98.4 ".
 Για τον  καθηγητή κ. Γ. Μάζη, "ακόμη και η απόφαση αύξησης της Αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 ν.μ με τμηματικό τρόπο δεν είναι το μείζον θέμα, αλλά ο τρόπος που αυτό ενεργοποιείται μέσω ΟΗΕ, αφού πρώτα έχεις ολοκληρώσεις τις αναγκαίες συμφωνίες με κράτη όπως η Αλβανία στη πλευρά του Ιονίου, ώστε να έχεις δεδικασμένα νομικά διεθνώς, όταν έρθει η ώρα για ανάλογες ενέργειες στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: