Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τσακαλώτος στο BBC: Δεν αποπληρώνεται το χρέος















Αν φύγει η Ελλάδα, καταρρέει η ευρωζώνη


«Μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζει την απαίτηση για αποπληρωμή του υπέρογκου ελληνικού χρέους στο 100%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στη νέα κυβέρνηση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, «θα καταρρεύσει η ευρωζώνη».

«Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν οικονομολόγο που βαθιά μέσα στην καρδιά του να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο αυτό το χρέος. Δεν μπορεί να γίνει» υποστηρίζει ο Ευ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια πολύ αστεία και πολύ επικίνδυνη Ευρώπη, με πολύ ισχυρές κεντρόφυγες πολιτικές δυνάμεις αν δείξουν ότι μετά από μια δημοκρατική ψηφοφορία δεν ενδιαφέρονται να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι σημάδι ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει τις δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές» σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα αποτύχει και φύγει από το ευρώ «θα καταρρεύσει η ευρωζώνη», ενώ προσθέτει:
«Είπαμε από την αρχή ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, το ευρώ κινδυνεύει, δεν κινδυνεύει όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις ίδιες τις πολιτικές λιτότητας».

Γιατί δεν πανικοβλήθηκαν οι επενδυτές;
 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι επιθυμεί διαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ και όχι αντιπαράθεση με τους διεθνείς δανειστές για μια βιώσιμη λύση, σημειώνει το BBC, το οποίο συμπεριλαμβάνει στην συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου μια σύντομη ανάλυση του οικονομικού συντάκτη Ρόμπερτ Πέστον, σε μια απόπειρα να αναλύσει την αντίδραση των αγορών μετά τις εκλογές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να κάνει μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τότε και άλλα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας σε άλλες χώρες θα φανούν πιο αξιόπιστα στους ψηφοφόρους. 


Αν από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύγχανε στις συνομιλίες με Βρυξέλλες και Βερολίνο και ερχόταν η τελική ρήξη με το ευρώ, οι επενδυτές θα απέσυραν ενδεχομένως τα κεφάλαιά τους από χώρες της ευρωζώνης όπου οι εθνικιστές είναι σε άνοδο, γράφει ο Πρέστον.

«Συνεπώς, αφού αυτά είναι τα δυο σενάρια, γιατί δεν βρίσκονται σε τρελό πανικό οι επενδυτές;Γιατί αναπήδησαν το ευρώ και οι χρηματαγορές;» διερωτάται ο συντάκτης του BBC και συμπληρώνει:
 

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές, πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν πιο ισχυρή χωρίς την Ελλάδα, αν δεν την ακολουθήσει στο δρόμο προς την έξοδο κάποια άλλη μεγάλη χώρα. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως θα επικρατήσει η λογική και το Βερολίνο θα αποδεχθεί μια διαγραφή του υπέρογκου ελληνικού χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: