Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο Ντράγκι απεφάνθη: «Aγορές κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως «Boύτηξε» το ευρώ όταν ξεκίνησε η ομιλία Ντράγκι!

Επιπλέον κριτήρια για την Ελλάδα»

Ο Ντράγκι απεφάνθη: «Aγορές κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως – επιπλέον κριτήρια για την Ελλάδα»

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως» δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αφορά σε τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ» (όπως είναι η Ελλάδα).

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ.

Νωρίτερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Boύτηξε» το ευρώ όταν ξεκίνησε η ομιλία Ντράγκι

«Boύτηξε» το ευρώ όταν ξεκίνησε η ομιλία ΝτράγκιΣτο 1,1562 το ευρώ έναντι του δολαρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων, κατά 60 δις ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: