Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Άρχισαν τα όργανα με τους "εταίρους". Παγωμάρα μετά τις συναντήσεις του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα!

Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος   
Βαρουφάκης: «Όχι» στην Τρόικα

Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος - Βαρουφάκης: «Όχι» στην Τρόικα 
Σχόλιο: Ίσως και να είναι πρόωρη η εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για το που τελικά θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. 

Το σίγουρο όμως είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα"παχνίδι" εκατέρωθεν δηλώσεων και εντυπώσεων που είναι άγνωστο το που και πως τελικά θα καταλήξει.

Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια βασική αρχή στις διαπραγματεύσεις που λέει ότι " από τη στιγμή που κάθεσαι σε ένα τραπέζι να διαπραγματευθείς πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ισχυρότερος βάζει και τους όρους". 

Παρά ταύτα 'ομως δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και μακάρι να είναι η ελληνική πλευρά εκείνη που θα το αποδείξει.

Στις σημερινές συναντήσεις του προέδρου του Γιουρογκρουπ κ. Ντάισελμπλουμ κυρίως με το οικονομικό επιτελείο και την ανίχνευση των προθέσεων που επιχειρήθηκε και από τις δύο πλευρές, φάνηκαν και οι μεγάλες αντιθέσεις στις εκτιμήσεις που υπάρχουν τόσο για τη συνέχιση της παρουσίας της τρόκας στην Ελλάδα, στην πρόθεση για διευθέτηση του χρέόυς μέσα από μια πανευρωπαική διάσκεψη και για την αποδοχή της συνέχισης του οικονομικού προγράμματος (μνημόνιο) που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Με ιδιαιτερότητα σημειώνεται και η αποστροφή του λόγου του υπουργού Οικονομικών τόσο για ισοσκελισμένους ισολογισμούς, όσο και για ένα μικρό μεν αλλά συνεχές πρωτογενές πλεόνασμα, για ότι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των Ελλήνων! 

Στο επόμενο διάστημα θα κριθούν πάρα πολλά και για το λόγο αυτό ο λαός οφείλει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.....

Ακολουθεί  ρεπορτάζ όπως το κατέγραψαν οι δημοσιογραφικές γραφίδες.

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015


Τα «σπάσανε» Βαρουφάκης-Ντάισελμπλουμ. Με παγωμένο χαμόγελο έφυγε από τη χώρα μας ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ




Ο Γιάνης Βαρουφάκης, του κράταγε για το τέλος το καλύτερα... Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί με την Τρόικα.  

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα μας «δεν συνεργάζεται με την τρόικα.» 
Στο άκουσμα αυτής της φράσης, μια αποδοκιμαστική γκριμάτσα διεγράφη στο πρόσωπο του προέδρου του Eurogroup. 

 Έτσι κι αλλιώς όμως, το κλίμα ήταν παγερό από την αρχή της συνέντευξης, όταν ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το «Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εφόσον... συμμορφώνεται με τα προαπαιτούμενα και προχωρά στις δεσμεύσεις μέτρων και μεταρρυθμίσεων», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι  «υπάρχει σε εξέλιξη διεθνής διάσκεψη για το χρέος και ονομάζεται Eurogroup».

Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε «να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί μια εντεταλμένη επιτροπή να επιτηρεί το πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει».

 Ο Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε πάντως ότι «η κυβέρνηση έχει απόλυτη διάθεση συνεργασίας, ώστε να πείσει τους εταίρους μας, ότι το κοινό μας συμφέρον στην ευρωζώνη εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία που θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις, όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».


 Στήριξη του πρωθυπουργού στον Γ.Βαρουφάκη:


Την απόλυτη στήριξή του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με την στάση που τήρησε έναντι του επικεφαλής του Eurogroup.
 
 Ο κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μεταφέροντας προφανώς και το πως έμοιαζε η φάτσα του Ντάισενμπλουμ όταν του είπε "δεν ξανασυνεργαζόμαστε με τη σαθρά δομημένη επιτροπή-τρόικα"...
 
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στους χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη.
 
«Ηταν αναμενόμενο να μην υπάρξουν από την πρώτη στιγμή συμπτώσεις απόψεων με τους Ευρωπαίους, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραδεχθούν οι Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι άδικο και αδιέξοδο» έλεγαν οι ίδιες πηγές και κατέληγαν:
 
«Μόλις τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές».





Δεν υπάρχουν σχόλια: