Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ποιος είναι ο λόφος που οχύρωσε ο Καραϊσκάκης και έγινε παραθαλάσσιο θέρετρο της υψηλής κοινωνίας;


 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις οχυρώσεις που έφτιαξε στην Ελληνική επανάσταση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. 

 Ο συγκεκριμένος λόφος δεν είχε καθόλου βλάστηση και ο ψηλός βράχος δεν προσέφερε ασφαλή κάλυψη στη στρατιωτική ομάδα που είχε οριστεί για την φύλαξη της παραθαλάσσιας και νευραλγικής αυτής περιοχής. 

Τα μικρά φρούρια ή «καστέλια», όπως ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις επέτρεπαν την ασφαλή παρατήρηση της θάλασσας και την αντιμετώπιση τουρκικής επίθεσης κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή.

Σημείωση Δ.Κ: Είναι ο σημερινός λόφος της Καστέλλας, γνωστός και ως λόφος του Προφ. Ηλία, ονομασία που πήρε από το όνομα της  Εκκλησίας που δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του. (Εκεί βρίσκεται και το πατρικό μου σπίτι). 




Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη. Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη. Ο Καραϊσκάκης πάνω στο λόφο δείχνει με το χέρι τις εχθρικές θέσεις κάτω από την Ακρόπολη. Δίπλα του είναι ο Μακρυγιάννης. Οι πολεμιστές κάτω, τρώνε,πίνουν και ακούν τον οργανοπαίκτη. (Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου).
 

Το πυροβολείο των Άγγλων (Σήμερα στην περιοχή των τότε πυροβολείων είναι κτισμένο το θερινό θέατρο ΒΕΑΚΕΙΟ)
Η περιοχή αργότερα απέκτησε και άλλη στρατιωτική εγκατάσταση, το περίφημο αγγλικό πυροβολείο, που το 1850 ήλεγχε τον αποκλεισμό του λιμανιού στα λεγόμενα «Παρκερικά». 


Η ονομασία ελήφθη εξαιτίας της δράσης τον Άγγλου Ναυάρχου Ουϊλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ήρθε στην χώρα ως Διοικητής της Βρετανικής μοίρας Μεσογείου για να επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει εξαιρετικά υπέρογκη αποζημίωση στον Ισπανοεβραίο, Άγγλο υπήκοο Δαυίδ Πατσίφικο.

Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς η Ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε για πρώτη φορά το πασχαλινό έθιμο με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα». 


Τότε μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε στο σπίτι του Εβραίου και έκανε καταστροφές. Ο Πατσίφικο ζήτησε μεγάλη αποζημίωση, αλλά και όταν είδε την απροθυμία των αρχών, ζήτησε από τους Βρετανούς να επέμβουν στρατιωτικά!

Παραθαλάσσιο Θέρετρο
Όταν τα θερμά στρατιωτικά γεγονότα έγιναν παρελθόν, η περιοχή απέκτησε νέο πρόσωπο. Εκεί χτίστηκαν εντυπωσιακές επαύλεις και εξελίχθηκε...

Η περιοχή φωτογραφημένη το 1925 από τον Πουλίδη (αρχείο Έρτ)







Πρόκειται για την περιοχή Βοτσαλάκια Πειραιά κάτω από τον λόφο της Καστέλας. Είναι η μικρή παραλία μετά το Μικρολίμανο (Τουρκολίμανο) και πριν από το Πασαλιμάνι (λιμάνι της Μουνιχίας) Απέναντί της βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου.(γνωστή στους Πειραιώτες και ως ..νησάκι)  Και σήμερα πολλοί  κολυμπούν σε καθαρά νερά μετά από την λειτουργία βιολογικού σταθμού)

Η ίδια λήψη με απόσταση 87 χρόνων. 







Σύγχρονη θαλάσσια λήψη από καγιάκερς...


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑνώνυμοςΣάββατο, Ιανουαρίου 31, 2015
Μία φράση του Βλαντιμίρ Λένιν, ήταν το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter. Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη έγραψε: «Προς κυβέρνηση: "Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πεισματάρα για να την αγνοεί κανείς". Β. Λένιν ΝΜ». ΣΩΣΤΑ ! Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ... Κυρία μου ! Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ! Γιαυτό ΣΚΑΣΜΟΣ Κυρία μου ! Αλέξη ΠΡΟΧΩΡΑ, ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια Στρατηγε μας! Ειναι πολυ σημαντικη η ιστορικη μνημη! Στ.Γεωργιου