Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Και τώρα η συνέχεια στην οθόνη της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης! Διεθνής Έκθεση ή …. «Τσίρκο»;




Κάθε χρόνο μια από τα ίδια. Μιλάνε όλοι για  Διεθνή Έκθεση, που έχει πράγματι μια διαχρονική πορεία, αλλά που δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου σίγουροι ότι προωθεί κάτι το εμπορικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα  ελληνικά προϊόντα ή είναι  η ευκαιρία των ξένων επιχειρήσεων και χωρών να εισβάλουν στην Ελλάδα; Πάντως το αντίστροφο δεν το έχουμε δει.

Τώρα το γεγονός ότι είναι ξεπερασμένη αυτή η μορφή της Έκθεσης δεν το λέμε έτσι για να πούμε κάτι. Πριν απ΄ όλα το ομολόγησε ο νέος δήμαρχος της Πόλης που δήλωσε καθαρά. "Θέλουμε μια πόλη με αναπλασμένη ΔΕΘ"! Δηλαδή τι είναι ακριβώς τώρα και τι ήταν χρόνια πριν;

«Το μεγάλο μας Τσίρκο», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Περικλή Δημητρακόπουλου στην εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ» 31 Αυγούστου 2019, που γράφει κατά λέξη(περιληπτικά το άρθρο του) και δικαιολογεί το επιχείρημά του ως εξής:

«Πρωθυπουργοί με συνοδεία ΜΑΤ(3.000 Αστυνομικοί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, φρούριο η Πόλη)μεταφερόμενοι διαδηλωτές, ιεράρχες που τσακώνονται(διαχρονικά)οπαδοί που διαδηλώνουν(για θέματα αδικιών των ομάδων τους). Αλλά και Παιδοβίζιον (έκφραση του αρθογράφου), λευκά περιστέρια για την παγκόσμια ειρήνη(!), κινέζικα μπαλέτα, μεσαιωνικοί της Τοσκάνης, ποντιακοί χοροί, ινδικοί ελέφαντες, φάλαινες, διαγωνισμοί κομμωτικής, ακροβάτες, Μις Φεστιβάλ».

Υπερβολή όλα αυτά;  Ίσως για να δοθεί και η έννοια του τσίρκου. Όμως όπως και να το κάνουμε, δεν είναι αυτό που ο τίτλος και η «τρεχάλα» που στήνεται για πολύ καιρό και να τα δικαιολογεί όλα αυτά, ως Διεθνής Έκθεση. Φυσικά και δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ήταν κάποτε πολυδιάστατη, υπήρχαν και τα ευτράπελα, αλλά όλα άλλαξαν από την περίοδο που η Θεσσαλονίκη έγινε το «Κυτίον παραπόνων» και γέμισε από πολιτικά εκθέματα!!

Ναι,  η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια αλλαγή της ΔΕΘ «εκ βάθρων», να σταματήσει αυτή η πολιτική έκθεση, που άλλωστε γίνεται σε καθημερινή βάση σε όλη τη χώρα και να μετατραπεί σε μια έκθεση όπου οι Ελληνικές Επιχειρήσεις και όχι τα εκθέματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κλπ, για να αρκεστούμε μόνο σε αυτά, θα έχουν πρωτεύουσα θέση και να προσκαλούνται οι χώρες να έλθουν, να δουν την ελληνική πρόοδο και να κλείσουν εδώ συμφωνίες, που να προωθούν τα Ελληνικά συμφέροντα, σε συνδυασμό βέβαια  και με ξένους εκθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: