Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.



Έχει ήδη εξαγγελθεί ο επίσημος εορτασμός των 200 χρόνων ζωής του Ελληνικού Κράτους, από την Επανάσταση του 1821 και η απόφαση αυτή αντικειμενικά αξιολογείται  ως ορθή και επιβεβλημένη.

Βέβαια μέχρι στιγμής, εκτός της ανάθεσης της συγκρότησης ανάλογης επιτροπής στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, με ότι αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδότησε, δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για τους άξονες, τους στόχους και τα νοήματα που θα σηματοδοτήσουν  οι κάθε είδους εκδηλώσεις.

Αλλά ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων, δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μονοδιάστατο επίπεδο οργανωμένων εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνουν μεγαλόστομες ρητορείες, κενές όμως ουσίας, όταν δεν συνοδεύονται από τα  οράματα της νέας πορείας που θέλουμε να οδηγηθεί η Πατρίδα μας. Δηλαδή αυτός ο εορτασμός δεν μπορεί να μην νοηθεί  σαν ένα πολύ μεγάλο  πνευματικό, πριν απ΄ όλα, γεγονός και αν δεν εκληφθεί σαν η απαρχή για την ανατροπή της σημερινής φτωχής πνευματικής και ανελεύθερης  κατάστασης της κοινωνίας μας

Χρειάζεται εν κατακλείδι πνευματική διέγερση του λαού και ειδικότερα των νέων γενεών, με την ενεργό συμπαράταξη και τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του Έθνους, ξεκινώντας  από το ανώτατο επίπεδο, ώστε να συμπαρασυρθεί στην διέγερση αυτή  και ο υπόλοιπος λαός. Και αυτή η διέγερση πρέπει να γίνει αισθητή σοβαρά και σε όλον τον κόσμο, με τη συνέχεια και   τη διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει το ιστορικό μας έθνος.

Για τους αγωνιστές του 1821 το κύριο ζητούμενο  ήταν η εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία και αυτά όλα τα πέτυχαν, στο βαθμό εκείνης της εποχής.

 Σήμερα όμως αυτά τα θέματα πόσο έχουν επιλυθεί και πόσο ζητούμενα μπορεί να είναι, μετά από  τα δεινά της χρεοκοπίας και των όσων  έκτοτε μας συνοδεύουν;

Κατά την άποψή μας μόνο αν  λυθούν οριστικά αυτά τα θέματα, τότε θα  τιμήσουμε ουσιαστικά το 1821 και τους αγωνιστές του, την μεγάλη εθνική εξέγερση και το παλλαϊκό αίτημα της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας!.


Δεν υπάρχουν σχόλια: