Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ-ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.


Γράφει ο στρατηγός ε.α Απόστολος Λυκοδήμος                                     
Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους μας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας και μελλοντικής εθνικής επιβίωσης, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πλευρά της Τουρκίας. Το μεταναστευτικό πρόβλημα την περίοδο αυτή λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος ή η Κερκόπορτα για την διάλυση της Αμυντικής μας Γραμμής από τον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου μέχρι και την Κύπρο, το οποίο εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να επιβάλει της εδαφικές και όχι μόνο διεκδικήσεις της εις βάρος της χώρας μας. 
Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε την διάτρηση αυτή της Αμυντικής Γραμμής, για την κατασκευή της, μετά το 1974, χιλιάδες Αξιωματικοί και Στρατιώτες έχουν εργαστεί ημέρα και νύχτα, δίνοντας στην κυριολεξία το αίμα και τον ιδρώτας τους. 
Η Αμυντική αυτή Γραμμή είχε γίνει για την προστασία των Ανατολικών συνόρων της χώρας μας και εθεωρείτο αξιόπιστη και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. Η διάτρηση αυτής της Αμυντικής γραμμής άρχισε από το Αιγαίο δυστυχώς με δική μας υπαιτιότητα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία άνοιξε τα σύνορα για την εισροή παρανόμων μεταναστών και όχι μόνο στην χώρα μας, μη λαμβάνοντας υπόψιν της ότι θα δημιουργούσε μείζον πρόβλημα στην άμυνα της χώρας μας. Ήδη την περίοδο αυτή επιχειρείτε και ανάλογη διάτρηση στην περιοχή του Έβρου. 
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός σε θέματα ασφαλείας και άμυνας για να καταλάβει ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η χώρα μας δεν είναι όπως οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία ή Ισπανία που δέχονται μετανάστες για να αφήνει τα σύνορά της διάτρητα, όταν τα σύνορα αυτά είναι με έναν δεδηλωμένο εχθρό της, που εγείρει απροκάλυπτα εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της. Η Ελλάδα πρέπει μόνη της να υπερασπίσει τα σύνορά της απέναντι στην Τουρκία, πράγμα το οποίο έκαναν με επιτυχία οι Ένοπλες Δυνάμεις της εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίζουν να το κάνουν, εάν τις αφήσουν να κάνουν την δουλειά τους που αυτές ξέρουν και όχι να βασίζεται στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί απέναντι στην χώρα μας την τακτική του ΄΄μαστίγιο και καρότου΄΄ ανάλογα με την συγκυρία και όπως την συμφέρει. Άλλες φορές προκαλεί, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου για να μας φοβίσει και άλλες φορές προσποιούμενη προσφέρει κλάδο ελαίας. Σίγουρα δεν την συμφέρει ένα θερμό επεισόδιο γιατί πρώτον δεν είναι σίγουρη ότι θα το κερδίσει και δεύτερον έχοντας ανοιχτά μέτωπα προς Ανατολάς της, θέλει να έχει ασφαλή τα νώτα της.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσφέροντας δήθεν ειρήνη, μπορεί άνετα να στέλνει όποτε θέλει τους παράνομους μετανάστες στην χώρα μας και με τον τρόπο αυτό να πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφενός μεν να μας εκβιάζει εμάς και την Ευρώπη και αφετέρου να μπορεί εάν το κρίνει ότι είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις της για την κατάληψη νήσων του Αιγαίου.
Προκύπτει λοιπόν ως αδήριτη ανάγκη σήμερα, χθές, να κλείσουμε τα σύνορά μας προς την Τουρκία στον Έβρο και το Αιγαίο με καθεστώς αυξημένης στρατιωτικής επιτήρησης και ελέγχου όλων των κινήσεων με εθνική ευθύνη. 
Για να γίνει αυτό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, άποψή μου είναι, ότι μόνο ένα θερμό επεισόδιο περιορισμένης κλίμακας, το οποίο θα πρέπει να τολμήσουμε εμείς, αιφνιδιάζοντας την Τουρκία, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και δημιουργώντας κλίμα έντασης στην περιοχή των συνόρων μας, που θα έχει ως συνέπεια αυτά να κλείσουν και όχι μόνο και θα αναγκάσουν την Τουρκία να συμμαζευτεί ως προς τις διεκδικήσεις της. Θεωρώ ότι αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας εάν σχεδιαστεί και εκτελεστεί προσεκτικά και στον κατάλληλο χρόνο, π.χ όταν η Τουρκία επιχειρούσε εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας.
Η άποψη μου αυτή είναι προφανώς αντίθετη με το επικρατούν πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, κλπ, κλίμα στην χώρα μας και ας ληφθεί μόνο ως μια δυνατότητα φανταστικού πολεμικού παιχνιδιού ( War Games).

2 σχόλια:

Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε...

Καταπληκτικό το ότι η συνετή πρόταση του στρ/γου κου Λυκοδήμου δεν έχει διεγείρει θύελλες και φουρτούνες από διαμαρτυρίες και αναστάτωση από τους γνωστούς κύκλους που κυμαίνονται από ψευδο-αριστερούς εθνομηδενιστές μέχρι και τους ψευδο-πατριώτες εθελούσια δεμένους στο άρμα του Δυτικού Ιμπεριαλισμού, όλοι εκ των οποίων για δεκαετίες τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι με το να πειθαρχούμε και προσαρμοζόμαστε "ευγενικά" στον επεκτατισμό και μιλιταρισμό της Τουρκίας "όλα θα παν καλά".

Ναι, η πιο πάνω πρόταση για ένα καλά μελετημένο και καλά προετοιμασμένο θερμό επεισόδιο είναι αδιαμφισβήτητα αυτό που θα κλείσει μια μεγάλη τρύπα στα διάτρητα σύνορα του Ελληνισμού που χάνει τα εδάφη του ένα μετά το άλλο - πόσες χαμένες πατρίδες μπορούμε να αντέξουμε ακόμα; Το αν μια τέτοια επιχείρηση θα είναι "μόνο" η κατάρριψη ενός από τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας που καθημερινά παραβιάζουν οπλισμένα τον εναέριο χώρο• ή ο ταυτόχρονος βομβαρδισμός μερικών βάσεων της εχθρικής αεροπορίας ώστε να καταστραφεί πριν καν απογειωθεί το κύριο μέρος της δύναμης της• ή αν θα είναι κτύπημα από υποβρύχιο που να καταστρέψει ένα ή και πολλά από τα εχθρικά σκάφη που έχουν περικυκλώσει παράνομα την Κύπρο• ή και όλα αυτά ταυτόχρονα - και ακόμα καλύτερα, να έχει ήδη προηγηθεί στάθμευση ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών της Ελληνικής αεροπορίας στην Κύπρο - αυτά τα σενάρια θα πρέπει να τα ζυγίσουν ψύχραιμα στρατιωτικοί που κατέχουν και πολιτική κρίση. Σημαντικό είναι να αξιολογηθεί νούσιμα το κρίσιμον της παρούσης χρονικής περιόδου πριν αναπτυχθούν επιχειρησιακά οι νέοι S400 της Τουρκίας. Γιατί αν χαθεί αυτή η ευκαιρία είναι πολύ πιθανόν να περάσουν χρόνια ή και δεκαετίες πρωτού εμφανιστεί το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας.

Η Τουρκία έχει προαναγγείλει επικείμενη εισβολή εναντίον των Κούρδων στην Βόρεια ~ ΒορειοΑνατολική Συρία η οποία προς το παρόν καθυστερεί - οι συμφωνίες όμως που έχουν γίνει με τις ΗΠΑ οι οποίες ανέβαλαν προσωρινά την εισβολή δεν θα διαρκέσουν πολύ, γιατί και οι δύο δυνάμεις ηγούνται από απρόβλεπτους και ασταθείς ανώμαλους. Η Τουρκία έχει μεταφέρει περίπου 80,000 στρατό με βαρέα όπλα και όλων των ειδών μηχανήματα στα σύνορα, έτοιμα για αυτήν την εισβολή. Αν ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες στη δική μας πλευρά για κτύπημα.

Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι το να σκοτωθούν άνθρώποι, μα το να εξαναγκαστεί ή να επιβληθεί μια νέα ισορροπία δυνάμεων που θα παρέχει πλέον προστασία σε Ελλάδα και Κύπρο σε όλο το μέτωπο Έβρος-Αιγαίο-Κύπρος, τόσον από την εκβιαστικά επεκτατική πολιτική της Τουρκίας (διαρκείς στρατιωτικές απειλές και εισχωρήσεις, παράνομες διατρήσεις, έμπρακτη αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας, κοκ), όσον και από τις ορδές προσφύγων με τις οποίες μας πλημμυρίζει ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας τους καημένους αυτούς ανθρώπους ως όπλο, εκβιάζοντας την Ευρώπη, διαβρώνοντας οικονομικούς και πολιτικούς πόρους και αλλοιώνοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε...

Ένα αποτρεπτικό κτύπημα ενάντια στον εχθρό (pre-emptive strike), εκτός από την αντικειμενική ζημιά που θα του προκαλέσει στις επιχειρησιακές του δυνατότητες - η οποία και πρέπει να είναι διασφαλιστεί ότι θα είναι μεγάλη - θα φέρει και αλλαγές στο εσωτερικό τοπίο. Μια πιθανή απώλεια για μας είναι το ότι ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού που ίσως τώρα αμφιταλαντεύεται, θα έλθει πιο κοντά στον Ερντογάν, θα ταυτιστεί μαζί του. Αλλά αν η στιγμή του κτυπήματος επιλεγεί όρθά, και αν γίνει μέσα από συγκυρίες όπου να είναι πασιφανές ότι η Τουρκία είναι επιτιθέμενη ή παραβάτης κόκκινων γραμμών και ότι η Ελλάς απλώς αμύνεται, τότε θα συμβεί το αντίθετο: θα κερδίσουμε την συμπάθεια της προοδευτικής τουρκικής αντιπολίτευσης που ζητά ειρήνη και δημοκρατία στην Τουρκία. Και ίσως καταφέρουμε να ξαναστηθεί μια αίσθηση αντικειμενικής συμμαχίας με τον αγωνιζόμενο Κουρδικό λαό.

Ίσως το πιο συγκλονιστικό απ' όλα είναι το ότι δεν ακούμε να συζητείται αυτή η πιθανή πολιτικοστρατιωτική πορεία από σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους - εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τους δύο μας στρατηγούς πιο πάνω. Ευχαριστώ!

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net