Η δήλωση Στουρνάρα για παράδειγμα έξω από το Μαξίμου “ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα” ερμηνεύθηκε από δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ ως πρόθεση του οικονμικού επιτελείου να «παίξει» το χαρτί των παραγγελιών από το εξωτερικό προκειμένου να κρατήσει «ζωντανή» τη βιομηχανία.
Και τότε γιατί εδώ και ένα χρόνο που υπάρχουν παραγγελίες κοντά στα 300 εκατομμύρια δολάρια από αμερικανική εταιρεία κολοσσό , η κυβέρνηση -και το οικονομικό επιτελείο- δεν έκανε τίποτα απολύτως;
Μόλις πρόσφατα κατόρθωσαν να διορίσουν διοίκηση! Ένα ολόκληρο χρόνο μετά από τον σχηματισμό κυβέρνησης με τα ΕΑΣ να αργοπεθαίνουν.
Η εξοργιστική κυβερνητική αδιαφορία δεν αφορά μόνο την κρατική αμυντική βιομηχανία.
Τα ίδια και χειρότερα πράττει και σ΄ ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ποθυ δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Η εξοργιστική κυβερνητική αδιαφορία δεν αφορά μόνο την κρατική αμυντική βιομηχανία. Τα ίδια και χειρότερα πράττει και σ΄ ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ποθυ δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Οι προθέσεις των Ευρωπαίων είναι γνωστές. Θέλουν πάση θυσία να βάλουν λουκέτο στα ΕΑΣ. Σ΄ αυτά τα ετοιμοθάνατα ΕΑΣ ,γιατι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει ελάχιστη σοβαρότητα και σχέδιο, μπορούν να αναστηθούν. Και οι Ευρωπαιοι αυτό δεν το θέλουν. Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να λειτουργεί μόνο στο βορρά. Πουθενά αλλού.
Γι΄αυτό και όποια πρόταση κι αν υποβάλλει η ελληνική πλευρά απορρίπτεται χωρίς κουβέντα.
Σαμαράς και Βενιζέλος λένε σε κάθε ευκαιρία ότι η αμυντική βιομηχανί δεν θα κλείσει. Κι αν τεθεί το δίλημμα λουκέτο ή νέα μέτρα τι θα κάνουν; Τι θα απαντήσουν;
Τα ΕΑΣ παραμένουν στον “αναπνευστήρα”. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι οι δανειστές επιδιώκουν να τους κάνουν “ευθανασία”. Θα συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση;
Η άλλη όψη στη Τουρκία
Απέναντι στη Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν δαπανά μέχρι σημείου σπατάλης χρήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Αν και αυτή η σπατάλη είναι ένα τεράστιο ρίσκο οι δείκτες εξαγωγών των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών δείχνουν ότι υπάροχυν αποτελέσματα:
•Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από 961 εκατ. δολάρια που ήταν το 2011, εκτοξεύτηκαν στα 1,29 δις δολάρια το 2012, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1,5 δις δολάρια το 2013.
ON ALERT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου