Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Πόσα …απίδια πιάνει ο σάκος τους;»







16new newsletter
  Του Γ. Μητροπέτρου*


Έγινε και αυτό.                                                                                                              

Ο  Νικολάς Μαδούρο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας «κατέλαβε» ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών Daka, προκειμένου να αναγκάσει την εταιρεία να σταματήσει να χειραγωγεί –όπως την κατηγορεί- τις τιμές των προϊόντων της και να υπονομεύει την οικονομία της χώρας.

Για φανταστείτε και εδώ, στην χώρα μας, που η εσωτερική υποτίμηση έχει πλήξη μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις και γενικά την εναπομένουσα αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, να γινόταν αυτό ή κάτι παρόμοιο; 

Δηλαδή, να δούμε  σε μια αλυσίδα s/m τον Υπουργό Ανάπτυξης ή ακόμα τον Πρωθυπουργό της χώρας ή τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, μπροστάρηδες σε μια διαμαρτυρία για τις τιμές των αγαθών που διαμορφώνονται πολύ πιο ακριβές από  ό,τι υπάρχουν σε άλλες χώρες; 

 Αυτό, το να υπάρχουν σε ίδια προϊόντα διαφορετικές τιμές, από χώρα σε χώρα, της τάξης και του 50-80% γίνεται, ως απόρροια των ενδοομιλικών συναλλαγών και έτσι ώστε, να φορολογούνται σε χώρες- φορολογικούς… παραδείσους και όχι εκεί απ΄όπου εισπράττουν το χρήμα..! 

Μπορεί τέτοιες ενέργειες όπως αυτή του Νικολά Μαδούρο, να έχουν μια ακτιβίστικη   χροιά αλλά δείχνει, έστω και με αυτό τον τρόπο, πως στην κάθε χώρα υπάρχουν όρια ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και αγαθών , όταν μάλιστα αυτή η ελευθερία συγκρούεται ευθέως με την επιβίωση του ίδιου του λαού. Ενός λαού που και στην χώρα μας χειμάζεται , ενός λαού, που το μόνο που βλέπει είναι να του παίρνουν από την τσέπη του ότι του έχει μείνει και φθάνει σε σημείο απόγνωσης.                                                                                        

Έχουμε στην χώρα μας, την χώρα, όπως λένε της … «σταθερότητας και της επίτευξης των στόχων» …φαινόμενα όπου παιδιά στο σχολείο να λιποθυμούν από την πείνα, ηλικιωμένοι να πηγαίνουν στα s/m και να καταναλώνουν κρυφά ψωμί ή χυμούς, γιατί δεν έχουν μείνει χρήματα να αγοράσουν. 

Υπάρχουν οικογένειες που ταΐζουν τα παιδιά τους επί δέκα μέρες με νερόβραστα μακαρόνια, και τι δεν υπάρχει  στην χώρα μας…άνεργοι, άστεγοι, υποσιτιζόμενοι άνθρωποι που η αξιοπρέπειά τους δεν τους αφήνει να πάνε στην ενορία της γειτονιάς τους να λάβουν και αυτοί μια μερίδα φαγητό από τα κοινωνικά συσίτεια της εκκλησίας ή των Δήμων.                                                 

 Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί, το μόνο που δεν μειώνεται να είναι οι τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.  Αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός να διατείνεται, ότι έχουμε μεγάλες μειώσεις π.χ. στα ενοίκια των κενών καταστημάτων…ή στα είδη ένδυσης ή υπόδησης! Εδώ δεν έχουν να φάνε οι πολίτες….το κουστούμι τους έλειπε.  Μπορεί η κυβέρνηση να τα βάλει με τους μεγάλους, με τα τραστ και τις πολυεθνικές;                                         

 Μπορεί να μπει στα… άδυτα των ενδοομιλικών συναλλαγών των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων;                                                                                           

 Αν το κάνει και έχει αποτέλεσμα την δραστική μείωση των τιμών, θα έχει τον λαό μαζί της, έστω σε αυτή την πράξη μόνο. 

«Δεν είμαι σίγουρος αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Νομίζω πως είναι σωστό το να αναγκάσεις αυτές τις εταιρείες να πωλούν σε δίκαιες τιμές τα προϊόντα τους».

Δήλωσε ένας από τους πολίτες της Βενεζουέλας που συμμετείχε στην κατάληψη του πολυκαταστήματος.                                                                      

  Είναι η σωστή άποψη. Κάντε ελέγχους, διαμορφώστε συνθήκες, ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ με νόμιμες και δίκαιες τιμές και δεν χρειάζονται τέτοιες πράξεις κατάληψης και αναταραχής.                                                                                  
 Όλοι οι πολίτες -καταναλωτές τελικά, μέσα από τις οργανώσεις των καταναλωτών και όταν συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν ,  μπορούν πράγματι, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, και τότε θα δούμε πόσα… απίδια πιάνει ο σάκος τους.!

Χαλκίδα 12-11-2013
* ΟΓιώργος Μητροπέτρος είναι Οικονομολόγος                                                                                                                    και Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και μελος του επαμ χαλκίδας