Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Και λεφτά για τσιγάρα να έχεις, περίπτερο δεν βρίσκεις να αγοράσεις!

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

  ΣΧΟΛΙΟ: Και μετά σου μιλάνε για επενδύσεις, όταν ο μεροκαματιάρης Έλληνας δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει ούτε το μικρό περίπτερο που με χίλιους τρόπους και μέσα μπόρεσε να αποκτήσει για να θρέψει τα στόματα της οικογένειάς του. 

Τι να σου κάνουν  μωρέ οι δήθεν επενδύσεις της ΝΟΚΙΑ που θα δημιουργήσουν 150 θέσεις εργασίας, για τις οποίες μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο να διαφημιστούν από τον αρμόδιο υπουργό; Και σε τι άραγε θα συνίστανται αυτές οι θέσεις εργασίας;

 Όταν και άμα ποτέ γινουν πραγματικότητα εδώ είμαστε και θα δούμε και αυτό το success story! 

Και για να επανέλθουμε στου μικροπωλητές περιπτεριούχους. Είναι σίγουρο ότι σιγά- σιγά τους απομακρύνουν σκόπιμα, αφού ακόμα και τα "ψιλα" πρέπει να τα ελεγξουν οι πολυεθνικές δια των εδώ αντιπροσώπους τους, όπως έχει γίνει με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες,(ΚΤΕΟ, Video tapes, )κλπ.

Ακόμα και σε πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως η Τσιμισκή κι η Εθνικής Αμύνης τα περίπτερα είναι δυσεύρετα...


Όλο και συχνότερη είναι πλέον η εικόνα περιπτέρων που έχουν κατεβάσει στόρια. Οι ιδιοκτήτες τους βάζουν λουκέτο στο ένα μετά το άλλο, μη μπορώντας να αντέξουν το οικονομικό τους βάρος.
 

Λίγα χρόνια νωρίτερα με αποκορύφωμα το 2010, γίναμε μάρτυρες πολλών διαμαρτυριών που είχαν ξεκινήσει οι περιπτερούχοι, που τότε φώναζαν πως ο φόρος στα τσιγάρα και τα δυσβάστακτα μέτρα που τους επιβάλλονταν τους οδηγούσαν σε έναν όχι αργό, αλλά γρήγορο...θάνατο!
 

Την ίδια στιγμή, όσα λίγα περίπτερα παραμένουν ανοιχτά, έχουνι μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση, με τα τσιγάρα να παραμένουν το μεγάλο τους πλήγμα. 

Άλλωστε, εκτός της δυσβάσταχτης φορολογίας που έχουν να αντιμετωπίσουν τα περίπτερα επιβαρύνονται σημαντικά τόσο από τα αυξημένα τέλη ενώ από φέτος θα έχουν ένα επιπλέον βάρος να σηκώσουν καθώς θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κουβουκλίου. 

 Σύμφωνα με στοιχεία του πρόεδρου της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστα Ιακώβου ο συνολικός αριθμός περιπτέρων και ψιλικατζίδικων που έκλεισαν την τελευταία τριετία, της κρίσης είναι περίπου 1.000, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.500, ενώ προ τριετίας ο αριθμός ήταν 2.500.


Δεν υπάρχουν σχόλια: