Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟΥ


ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Συνάδελφοι-ισες, Συναγωνιστές-τριες,

Φέτος, συμπληρώνονται τα 40 χρόνια ακριβώς από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Πολύ φοβούμαστε ότι οι περισσότεροι το έχουμε ξεχάσει. Κι όμως το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!! Εκείνη η εποχή έμοιαζε λίγο πολύ με την τωρινή!! Μόνο που “φορούσε” στρατιωτικά αντί για κοστούμια με γραβάτες.



Γι αυτό και το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” είναι ξανά το ζητούμενο!! 40 χρόνια μετά…



Η κοινωνία μας καταρρέει και εξαθλιώνεται!! Η εθνική κυριαρχία της χώρας  μας παραδόθηκε αμαχητί, αμετάκλητα και άνευ όρων. Η Ελλάδα θεωρείται πλέον από τους ...«εταίρους» και «συμμάχους» μας «προσαρτημένη περιφέρεια», που λειτουργεί με «ρήτρα αποικίας».



Ο λόγος;; Η απάθεια μας!! Ο ωχαδερφισμός μας!! Η ιδιωτεία μας!!! 



Αυτή η αδιαφορία για τα κοινά και η μη συμμετοχή μας σε αυτά είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Και φυσικά ο κύριος λόγος για τον οποίο η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, είναι αυτή που ζούμε...και τα χειρότερα έρχονται!! Εκτός κι αν έχουμε πειστεί ότι έρχεται η …ανάπτυξη!!



Μπορεί  να είμαστε εξαιρετικοί μηχανικοί, άριστα καταρτισμένοι στο αντικείμενο  μας αλλά ως Πολίτες έχουμε αποτύχει οικτρά. Είμαστε πετυχημένοι ιδιώτες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργολάβοι, κλπ, αλλά η συμμετοχή μας στα κοινά περιορίζεται στις επαφές με τους διεφθαρμένους τοπικούς άρχοντες και τα τσιράκια τους.



Γι΄ αυτήν την στάση ζωής στην Αρχαία Ελλάδα θα μας αφαιρούσαν τα πολιτικά μας δικαιώματα και θα μας δήμευαν της περιουσία μας, και στο τέλος θα μας εξόριζαν ή ακόμη και θα μας θανάτωναν . Τις τιμωρίες αυτές επέβαλε τότε η Πολιτεία για να προστατεύει τους πολίτες της από τους αδιάφορους για τα κοινά συμπολίτες τους που ζημίωναν το δημόσιο συμφέρον αναθέτοντας σε άλλους αυτό που έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι.



Στον “Επιτάφιο”, ο Περικλής καθορίζει την θέση του ιδιώτη ονομάζοντάς τον άχρηστο να κρίνει, να θεωρεί, και να 

πράττει για τα κοινά: «Επί πλέον, οι ίδιοι εμείς όλοι είμαστε σε θέση να φροντίζουμε ταυτόχρονα για τις ιδιωτικές 

μας υποθέσεις και για τις υποθέσεις της πόλης μας, και όσοι από εμάς είναι απασχολημένοι με ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτοί ακόμα κατέχουν τα πολιτικά ζητήματα στην εντέλεια. Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη 

αναμειγνυόμενο καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο, και οι μόνοι που όποτε δεν τα 

επινοούμε και δεν τα προτείνουμε οι ίδιοι πάντως έχουμε τη δύναμη να κρίνουμε σωστά τα λαμβανόμενα μέτρα, 

τους δε λόγους δεν τους θεωρούμε καθόλου εμπόδιο των έργων, αλλά μάλλον θεωρούμε σαν εμπόδιο το να μην 

έχουμε κατατοπισθεί προφορικά σε όσα έχουμε να κάνουμε, πριν καταπιαστούμε με αυτά. Γιατί υπερέχουμε από τους 

άλλους και ως προς αυτό ακόμη, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε  για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε  και εμείς 

οι ίδιοι τα επιχειρούμε»



Στη σύγχρονη Ελλάδα η τιμωρία μας για τη μη συμμετοχή μας στα κοινά είναι ακριβώς η ίδια.



·         Ουσιαστικά στερούμαστε τα πολιτικά δικαιώματα όταν μας δίνεται ως μοναδική δυνατότητα παρέμβασης στα κοινά η ψήφος στις εκλογές.

·         Η περιουσία μας δημεύεται, εξαιτίας των χρεών που συσσωρεύονται αφού αδυνατούμε να τ΄αποπληρώσουμε, επειδή δεν παράγουμε..

·         Ουσιαστικά αυτοεξοριζόμαστε εφόσον αναγκαζόμαστε εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας & της έλλειψης προοπτικής να  μεταναστεύσουμε.

·         Τέλος πεθαίνουμε ως απόρρoια της ελλιπούς πρόνοιας & περίθαλψης.



Η βασική διαφορά είναι ότι αυτό επιβάλλεται από την Ελληνική Πολιτεία όχι για να προστατευθούν οι Πολίτες αλλά για να προστατευθούν οι κυβερνήτες, τα τσιράκια τους, οι διαπλεκόμενους φίλοι τους (εγχώριοι κι αλλοδαποί), το λεγόμενο “σύστημα”, από τους ίδιους τους Πολίτες. Εξαθλιώνονται σκόπιμα όλες οι κοινωνικές τάξεις για να μην θιγεί μία, η ανώτατη, αυτοί που κινούν τα νήματα της κρατικοδίαιτης παρασιτικής οικονομίας (από το εσωτερικό και το εξωτερικό) και από τους οποίους επωφελείται το πολιτικό σύστημα!!



Φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι στον κλάδο μας έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από την προβληματική κατάσταση πολλών ετών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολύ λίπος" και ίσως αυτό μας εμποδίζει να δούμε την πραγματικότητα.



Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή τη νοοτροπία είναι οι μηχανισμοί των συστημικών κομμάτων που το μοναδικό τους μέλημα είναι η διατήρηση των κεκτημένων τους εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Η διατήρηση της μεταπολιτευτικής … «παράγκας», με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα. Γι' αυτό και τα προτάγματα τους, όταν δεν καταφεύγουν σε ευχολόγια, είναι κυρίως κλαδικά με συντεχνιακή λογική, και στην καλύτερη περίπτωση χαϊδεύουν τ' αυτιά αυτών που τους έχουν τοποθετήσει εκεί.



Πολλά χρόνια τώρα μια ενωμένη ισχνή μειοψηφία κυβερνά την διαιρεμένη πλειοψηφία. Μια ενωμένη μειοψηφία η οποία και φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την πραγματικότητα που βιώνουμε (και όχι αυτή που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ)!! Αλλά επιμένουν να μας σώζουν!! Κι εμείς επιμένουμε να τους εμπιστευόμαστε!! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!



Όπως έχει πει και ο Αινστάιν "κάνοντας τα ίδια μην περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα".



Όταν  λοιπόν στηρίζουμε τις ίδιες νοοτροπίες, στηρίζουμε το υπάρχον σύστημα που  είναι  απολύτως υπεύθυνο για την καταστροφή μας…εκτός κι αν έχουμε πειστεί από την προπαγάνδα του πολιτικού συστήματος ότι" μαζί τα φάγαμε"… Φυσικά  είναι δικαίωμα μας.



Αλλά ως Άνθρωποι και ως Πολίτες έχουμε και  υποχρεώσεις.

Και η κύρια  υποχρεώση μας είναι να μην μένουμε αμέτοχοι αναθέτοντας σε άλλους την σωτηρία μας!!



Αυτό  είναι κάτι που θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ΑΜΕΣΑ!! Η επιχείρηση «σωτηρία» έχει κέρδος μόνο για τους σωτήρες!!



Θ’  αναρωτιέστε που είναι οι προτάσεις μας για τα προβλήματα του κλάδου. Θα μπορούσαμε να σας στείλουμε σελίδες επί σελίδων…Άλλωστε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι πάρα πολλά, όλοι τα γνωρίζουμε… Όπως γνωρίζουμε και τις λύσεις. Και οι λύσεις βρίσκονται μέσα στην κοινωνία, της οποίας εχθρός είναι το παράσιτο που λέγεται πολιτικό σύστημα!!



Αυτό που απαιτείται από εμάς τους μηχανικούς, αλλά και από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδιότητας,  είναι η συγκρότηση ενός Ενιαίου Μετώπου πέρα και πάνω από τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που επιβάλλει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις που μας αφορούν και όχι με τον ορισμό εκπροσώπων-αντιπροσώπων για λογαριασμό μας.



Γι΄αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή  όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες αποφάσεων (γενικές συνελεύσεις, κλπ) και όχι μόνο στις εκλογές.



Είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, του κανονικού κόσμου και η ταυτόχρονη περιθωριοποίηση του κομματικού κατεστημένου και των υποστηρικτών του.



Αυτή είναι και η μοναδική λύση σωτηρίας για τη χώρα μας και τον λαό της.



Βόλος, 17-11-2013





Ενιαίο Μέτωπο Μηχανικών


1) Ετμεκτζόγλου Αναστασία, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός


2) Λέτσιος Γιώργος, Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: