Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ιράν προς Τουρκία: "Εάν εισβάλλετε στην Συρία θα επέμβουμε στρατιωτικά"

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Το Ιράν θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία για να χτυπήσει δήθεν την ISIL αλλά επί της ουσίας θα το κάνει για να ανατρέψει τον πρόεδρο Άσαντ
και αυτόματα θα οδηγήσει σε γενική ανάφλεξη την περιοχή.

Η ηγεσία του Ιράν προειδοποίησε την Τουρκία ότι, ο ιρανικός στρατός είναι πανέτοιμος  για άμεση στρατιωτική επέμβαση, εάν  «πατήσει το πόδι του  Τούρκος στρατιώτης σε συριακό έδαφος».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdul Abdulahyan, δήλωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να «πέσει» το  καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στην Συρία. 
 
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη στήριξη του Μ.Άσαντ από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές "εναντίον" της ISIL (ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό τι ακριβώς στοχεύουν αυτοί οι βομβαρδισμοί καθώς δεν πετυχαίνουν να ανακόψουν τους ισλαμιστές), και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να εμποδίσει τις ΗΠΑ, Τουρκία να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο που είναι και ο πραγματικός στόχος.

Ο Abdulahyan μιλώντας σε συνεδρίαση του ιρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, με θέμα τον πόλεμο εναντίον του ISIS, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την επίθεση του ISIS, ενημέρωσαν το Ιράν, ότι  δεν έχουν εχθρικές προθέσεις εναντίον  του, και  δεν πρόκειται να δράσουν  ούτε εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. 
 
Το «μήνυμα» μεταφέρθηκε και στην κυβέρνηση του Bashar al-Assad, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν τους εμπιστευόμαστε. Ως εκ τούτου, είμαστε παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης».

Ο ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι « εάν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από οποιαδήποτε «άλλη χώρα», όπως η σχετική δήλωση περί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ή την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της Συρίας, αυτό θα συνεπάγεται αυτόματα σοβαρές συνέπειες από εμάς».

«Το Ιράν  βοηθά τους Κούρδους στο Cobani, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη συριακή κυβέρνηση», κατέληξε ο ιρανός αξιωματούχος, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ινδίας ο G.Bradrakumar, γνώστης της κατάστασης  διευκρινίζει για το τι ακριβώς «παίζεται», στα παρασκήνια αυτής της υπόθεσης. Οι  Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Kobani δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα . Η Τουρκία βρίσκεται στην πιο πλεονεκτική θέση, για την εξαπόλυση χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών του  ISIS. 
 
Οι Τούρκοι όμως θεωρούν ως ύψιστη προτεραιότητά τους την ανατροπή του Άσαντ. 
Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα  το Ιράν  να απαντήσει και «χρησιμοποιώντας ανεπίσημα κανάλια» να διαμηνύσει στον Ερντογάν ότι ο ιρανικός στρατός είναι έτοιμος να
επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την Kobani και τον Μ.Άσαντ από τα «τουρκικά χέρια».
 
Ας το "μεταφράσουμε" λίγο καλύτερα. Οι Αμερικανοί θέλουν να εισβάλλει η Τουρκία στην Συρία γιατί έτσι δεν θα φαίνονται οι ίδιοι. Έχουν συμφωνήσει με την Ρωσία ότι δεν θα πειράξουν τον Μ.Άσαντ, αλλά φυσικά δεν έχουν καμμια υποχρέωση ως προς τους Τούρκους. 
 
Επίσης θέλουν να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν. Δεδομένου ότι αντιπαθούν και τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και την Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα τους στενοχωρούσε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο.

Άλλωστε ο αντικειμενικός σκοπός δημιουργίας του ISIL ήταν από την αρχή η πτώση του Μ.Άσαντ.Είτε άμεσα μέσω επιτυχημένης στρατιωτικής επιβολής των μισθοφόρων ισλαμιστών εγκληματιών είτε έμμεσα αφού τώρα η Δύση με αφορμή τους "κακούς" τζιχαντιστές (για τους οποίοιους προσποιείται ότι δνε γνωρίζει τίποτα) επέστρεψε και πάλι στο έδαφος του Ιράκ, και βομβαρδίζει υποτιθέμενους στόχους του ISIL στη Συρία.

Βέβαια η Ουάσιγκτον δεν εξήγησε πως υποτίθεται ότι χτυπά την ισλαμιστική οργάνωση με υποστρατηγικούς πυραύλους Tomahawk που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή πολιτικών και στρατιωτικών δομών, ή με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που υποτίθεται θα κατέστρεφαν τα άρματα μάχης και το βαρύ οπλισμό των ισλαμιστών που πολιορκούν την πόλη Κομπάνι αλλά δεν το έχουν κάνει.

Εδώ βρίσκεται και το σκοτεινό σημείο της αμερικανικής επέμβασης. Η ISIL υποτίθεται ότι έχει απαλλοτριώσει βαρύ οπλισμό από τις αποθήκες του ιρακινού Στρατού, και ως συνέπεια δεν είναι πλέον μια "ελαφρά" δύναμη έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά τακτικής στρατιωτικής δύναμης. 
 
Συνεπώς όλοι αυτοί οι αναποτελεσματικοί βομβαρδισμοί θα έπρεπε να είχαν εξοντώσει κυριολεκτικά τους πρώην...συνεργάτες. 
 
Προφανώς δεν είναι πρώην και ο ρόλος τους για την Ουάσιγκτον είναι ακόμα πολυ σοβαρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: