Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σε επιφυλακή η Κύπρος


 




Οι κυπριακές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή αλλά όχι σε συναγερμό καθώς η Λευκωσία δεν θέλει να δώσει δραματικό τόνο στη τουρκική πρόκληση, χωρίς ωστόσο να την υποβαθμίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει εναέρια και πλωτά μέσα για να ελέγξει το σύνολο της ΑΟΖ, κάτι το οποίο γνωρίζει καλά η Τουρκία. 

Τα δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης που επρόκειτο να αγοράσει το Κυπριακό Ναυτικό από το Ισραήλ, δεν εξασφαλίστηκαν καθώς το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) διαφώνησε με τη κυβέρνηση θεωρώντας πως σε περίοδο οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολυτέλεια.

Επίσης ένα πλοίο που δώρισε το Ομάν στη Κύπρο, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περιπολίες στην ΑΟΖ αφού, εκτός της παλαιότητας του χρειάζεται μετατροπές για να μπορέσει να αναλάβει αποστολές. 


Κάποια ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία δεν έχουν δυνατότητες πλεύσης σε ανοικτή θάλασσα και πολύ περισσότερο παρεμπόδισης του «Μπαρμπαρός». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε και τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας επιχείρησαν προσέγγιση στη περιοχή που πλέει το τουρκικό πλοίο καθώς η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κακού προγραμματισμού, σε ένα μήνα περίπου και τα 4 ελικόπτερα που διαθέτει η Κυπριακή Αστυνομία θα μεταφερθούν στο εξωτερικό ταυτοχρόνως για συντήρηση και τις ανάγκες θα τις καλύπτουν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

Η Κύπρος μετά το φιάσκο της αγοράς των πυραύλων S-300 εισήλθε σε μια περίοδο κάθετης μείωσης, των προϋπολογισμών για την αμυντική της θωράκιση.

Μεταξύ των πολιτών επικρατεί αίσθημα έντονης πικρίας καθώς θεωρούν ότι η τουρκική πρόκληση θα έπρεπε να απαντηθεί με την παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. 


Μάλιστα δεν λείπουν και τα σχόλια σύγκρισης με την περίοδο του 1974 όταν η Ελλάδα εγκατέλειψε ουσιαστικά τη Κύπρο με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται μακριά.

Φαίνεται πως η επιλογή της υποβολής αιτήματος προς την Ελλάδα για αποστολή πλοίων και αεροσκαφών, δεν έχει αποκλειστεί αλλά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. 


Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι θεωρούν πως η παρουσία ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Κύπρο τη παρούσα περίοδο, ίσως δώσει την ευκαιρία σε κάποιους «άσπονδους» φίλους να εξισώσουν την τουρκική πρόκληση με μία δήθεν αντίστοιχη εκ μέρους της Ελλάδας.

Επίσης οι στρατιωτικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση της αντίδρασης με παρουσία ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και πρέπει να υπάρξει απόφαση για αντιμετώπιση ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου, αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει ανταπάντηση από την Άγκυρα.

Επί του παρόντος η κατάσταση αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση της πορείας του «Μπαρμπαρός» από τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς και της ετοιμότητας σε περίπτωση ανεπιθύμητων εξελίξεων.

 Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: