Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΓΙΑΤΙ Συγκλονίζει το πόρισμα των εισαγγελέων για το Μάτι;



Του Δημήτρη Κυπριώτη

Είναι γεγονός ότι το πόρισμα των Εισαγγελέων, για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, συγκλόνισε την κοινή γνώμη, που έφτασε ακόμη και στο σημείο να «δυσανασχετεί»  για τις μικρές ποινές που προβλέπονται από το Νόμο, για όσους ευθύνονται και επέδειξαν εγκληματική αμέλεια  στην περίπτωση αυτή.

 Καταγράφεται στο πόρισμα: 

……«Εάν είχε κατ΄ ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης-προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά……»  και παρακάτω…….« ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης………….» και, «Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες εντοπίζονται κυρίως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ. την Περιφέρεια και τους Δήμους.»

Δεν χρειάζεται κανείς τίποτα παραπάνω για να αντιληφθεί την ανυπαρξία τελικά κράτους, γιατί διαφορετικά αν λειτουργούσε δεν θα καίγονταν άνθρωποι και δεν θα χάνοντας 100 ζωές!

Ας μην αυταπατόμαστε και οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι ας μην καμώνονται ότι δεν έχουν αντιληφτεί τη διάχυτη αίσθηση ότι οι θεσμοί του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν λειτουργούν με τον αρμόζοντα τρόπο. Αυτό, ισχύει για το θεσμό της Κυβέρνησης, για το θεσμό της Βουλής, για το θεσμό της Αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων, για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, προπάντων, για το «θεσμό των θεσμών», το ίδιο το κράτος.

Βέβαια οι αναφορές περί ανυπαρξίας κράτους, επιβεβαιώνονται από δημοσκοπικά δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, που επιβεβαιώνουν τη δυσθυμία των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτική κοινωνία και τους φορεί της.


Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τη ψυχολογική αποξένωση των πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς και οδηγεί σε μια γενικευμένη κρίση, που παρακολουθούμε τα τελευταία ειδικά χρόνια, αποδοχής και νομιμοποίησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Και για εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τα παραπάνω, στη σημερινή εποχή το πιο  χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κρίσης του πολιτικού συστήματος, είναι νη αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων από το κράτος.

Αυτή  ακριβώς η αδυναμία που εξελίχθηκε σε εγκληματική αμέλεια  συνέβη στο Μάτι και προηγούμενα στη Μάνδρα, αφού είχαν προηγηθεί οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007. Όλα αυτά τα γεγονότα που παρακολούθησαν οι Έλληνες πολίτες επιβεβαίωσαν διαχρονικά, με τον πιο τραγικό τρόπο, την παθογένεια ενός πολιτικού συστήματος που γυρίζει διαρκώς γύρω από τον εαυτό του, ενώ στο επίπεδο διοικητικού μηχανισμού είναι ανήμπορο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και το δασικό πλούτο της χώρας.

Μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί αυτή η «πληγή» δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτό που λέμε ΑΝΑΘΕΣΜΙΣΗ του κράτους, με πολιτικό προσωπικό όμως εντελώς νέο, που θα είναι απαλλαγμένο από τις νοοτροπίες του κομματισμού και της ρουσφετολογίας, αφού εκεί βρίσκεται και η αιτία της κακοδαιμονίας του κράτους από ιδρύσεως του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: