Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Όσα δεν έχει φανερώσει η πρόσφατη Ελληνική Ιστορία!




12 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δυστυχώς όταν κανείς προσπαθεί να μιλήσει για την Ελληνική Εθνική Αντίσταση, που υπήρξε από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη ενάντια στο Φασισμό, αρχίζουν αμέσως οι αναφορές και τα σχόλια, καλά ή κακά, για γενειοφόρους αντάρτες που έδρασαν στα βουνά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι αναφορές περιλαμβάνουν την Αθήνα, εδώ που εκτυλίχτηκαν γεγονότα και αναδείχτηκαν ηρωικές μορφές αντίστασης ενάντια στον κατακτητή.

Αυτήν την άγνωστη Αντιστασιακή Αθήνα, καλύπτει η για 5η συνεχή χρονιά η  Έκθεση με τίτλο «12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη στο Πάρκο της Ελευθερίας.

Τη  ξενάγηση της ιστορικής διαδρομής, έκανε ο δρ. Ιστορίας Μενέλαος Χαραλαμπίδης* που από την έναρξη της ξενάγησης δήλωσε ότι : «Η Εθνική Αντίσταση ανήκει στο Έθνος και στον Ελληνικό λαό, πέρα και πάνω από την όποια κομματική ή άλλη εκμετάλλευση που προσπάθησαν να της δώσουν κατά καιρούς. Και για την Αντίσταση αυτή, ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις,  ΌΛΟΙ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όλων των γενεών,  πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι».

Η ‘Έκθεση περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή και εκτυλίσσεται πάνω σε 14 Ιστορίες Αντίστασης.  Στοχεύει στην ανάδειξη της Ελληνικής Αντίστασης με την προβολή 14 προσώπων - Ηρώων, που επιλέχτηκαν ανάμεσα από χιλιάδες άλλα, που πάνω σε αυτά επιχειρείται η σκιαγράφηση του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισαν σε γεγονότα, γνωστά ή άγνωστα. 

Τα πρόσωπα αυτά,  άγνωστα στο ευρύ κοινό, προφανώς επειδή  η Ιστορική σκοπιμότητα παρέλειψε να τα κάνει γνωστά, έγιναν  η αφετηρία και γύρω από αυτά  έδρασαν ομάδες ή άλλα πρόσωπα, διαφόρων κοινωνικών και ιδεολογικών καταβολών, διαφορετικής ηλικίας και φύλλου.

Στην Έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των  Μικρασιατών  προσφύγων, των  Εργατών  και  Εργατριών, των  Μαθητών  και Φοιτητών και των Γυναικών  πάσης ηλικίας.
Όλοι αυτοί αγωνίστηκαν με στόχο την απελευθέρωση της Πατρίδας και ενδόμυχα με τη σκέψη ότι με τον αγώνα τους,  βάζουν υποθήκες για μια μεταπολεμική Δημοκρατική και Ελεύθερη Ελλάδα!



*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής.
Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων", Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012 και "Δεκέμβρης 1944: Το παρελθόν και οι χρήσεις του" Αθήνα, Αλεξάνρεια 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: