Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η θάλασσα βάφτηκε καφέ στη Βάρκιζα! Υπάρχουν ευθύνες στους ανεύθυνους!






Δημήτρης Κυπριώτης

Πριν από  δύο μόλις ημέρες, κάναμε την παρακάτω ανάρτηση  στο Blog 3Β ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που απασχολούν τους Δημότες του Δήμου ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, αναμένοντας κάποια υπεύθυνη τοποθέτηση της Δημοτικής αρχής για το σοβαρό θέμα που αναδείχθηκε.

Dimitris Kypriotis

Τι ακριβώς κρύβει το έργο «Διευθέτηση ρέματος Κόρμπι;»

Με αφορμή την συνεχόμενη για 2η ημέρα αυθαίρετη ρίψη μπαζών, που είναι προϊόντα εκσκαφής προερχόμενα από την Ανατολική παραλία της Βάρκιζας και συγκεκριμένα από το λεγόμενο έργο «Διευθέτηση ρέματος Κόρμπι», με πιθανότατη τη μόλυνση της θάλασσας και του περιβάλλοντος, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και αυθαίρετη δημιουργία μιας νέας παραλίας πέραν του ΝΑΟΒΒ,(μιλάμε για τον όμιλο στη Βάρκιζα και όχι στη Βούλα) που ξεπερνάει όμως τα δεδομένα του υπόψη έργου, με άγνωστο όμως σκοπό και ωφέλεια.



Όλα τα παραπάνω και κυρίως η μη υπεύθυνη, έστω και στοιχειωδώς, απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν χθες για τα μπάζα που ρίχνονται στη θάλασσα αντί να μεταφέρονται εκτός περιοχής, από τους υπεύθυνους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μας έκανε εξαιρετικά υποψιασμένους για το τι ακριβώς εκτελείται εκεί από το Καλοκαίρι και μάλιστα, με πολύ «φούρια» !

Για το λόγο αυτό και μετά από τον πρώτο έλεγχο των δεδομένων , προκύπτουν τα εξής, τουλάχιστον περίεργα:

1. Το έργο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της τότε αντιπεριφερειάρχου κ. Δούρου, αφορά στην κατασκευή έργων διευθέτησης μήκους 2.840 μέτρων περίπου, στο τμήμα από την εκβολή του στην παραλία της Βάρκιζας, μέχρι το υφιστάμενο τεχνικό έργο του ρέματος στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου (στο ύψος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων) και η τότε Περιφερειάρχης, παρουσία της δημοτικής αρχής δήλωσε, ότι το έργο ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ!
2. Το έργο ξεκίνησε στην προεκλογική περίοδο του Καλοκαιριού, με ότι αυτό συμβόλιζε, αλλά και με όσους ταλαιπώρησε, από την εκβολή του, χωρίς να είναι εξασφαλισμένο ότι θα εκτελεστεί σε όλο το μήκος του, δηλαδή από το ύψος της ΣΣΕ, αφού το τμήμα αυτό ανήκει στο Δήμο Κορωπίου, ο οποίος όμως καμία ανάμειξη ή εμπλοκή δεν φαίνεται ότι έχει, πράγμα πολύ, μα πάρα πολύ περίεργο!
3. Προφανώς για να γίνονται εκσκαφές, είναι λογικό να υπάρχει Εγκεκριμένος Προϋπολογισμός Έργου στο σύνολό του(τι ακριβώς αφορά και τι θα εκτελεστεί), Φορέας Χρηματοδότησης και Φορέας Επίβλεψής του Έργου.

Και εφόσον όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα ως δεδομένα, αυτό που αδυνατούμε να καταλάβουμε είναι:

ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει, έστω και μια ΠΙΝΑΚΙΔΑ που να καταγράφει όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε να τα γνωρίζουν και οι δημότες, όπως γίνεται για κάθε έργο, ακόμη και για τα μικρής αξίας ;

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ γίνεται, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, ώστε να μπορούν οι δημότες να απευθύνονται για ΕΠΙΛΥΣΗ προβλημάτων που προκύπτουν ή ακόμη και για ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ πάσης φύσεως, για το υπό εκτέλεση έργο;

Προς το παρόν αρκούμαστε σε αυτά, κρατώντας και πολλά άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να εξακριβωθεί η ακρίβειά τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το υπόψη θέμα άνοιξε και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν, θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Μετά από αυτήν την ανάρτηση τα γεγονότα εξελίχτηκαν πήραν έκταση και ανησύχησαν πολλούς δημότες, όχι όμως και την υπεύθυνη αρχή, αφού καμία απάντηση δεν δόθηκε μέχρι σήμερα.

Μετά από παρέμφαση δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης, υπήρξε το  δημοσίευμα, https://www.zougla.gr/greece/article/i-8alasa-vaftike-kafe-sti-varkiza και λύθηκε εν μέρει το μυστήριο, αν και διατηρούμε επιφυλάξεις και για όλα τα άλλα θέματα που αναδείξαμε στην ανάρτηση που είχαμε κάνει, όπως προαναφέρθηκε.

Η συνέχεια φαίνεται ότι θα είναι εκρηκτική με τους κατοίκους πλέον  στα «κάγκελα», αφού τώρα συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του θέματος, που ενδιαφέρει και επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον που ζουν, αλλά και  μια από τις ομορφότερες  παραλίες της Αττικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: