Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Καθίζηση και κυβερνητικό «αλαλούμ» στην κυβέρνηση, από την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της από το μεταναστευτικό!



Δημήτρης Κυπριώτης

Η ΝΔ είχε τις δικές της αυταπάτες στο προσφυγικό, όπως  και  ο ΣΥΡΙΖΑ στις αξέχαστες «διαπραγματεύσεις» του με την Τρόικα! Τώρα λοιπόν η ΝΔ  πληρώνει την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και κάνει ότι είναι δυνατό  για να μην αποκαλυφθεί αυτή  η «γύμνια».  Για αυτό το λόγο έχουν επιστρατευτεί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που  ασχολούνται με οτιδήποτε  άλλο, ενώ για το μεταναστευτικό η πληροφόρηση είναι επιδερμική, χωρίς να αναφέρονται  στην ουσία του θέματος και στα προβλήματα που δημιουργεί.

Επίσης μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση στερείται υπεύθυνου  χειριστή του θέματος, με αποτέλεσμα  να  πελαγοδρομεί, να αλληλοσυγκρούονται καθήκοντα υπουργών και κανείς να μην  θέλει να αναλάβει την «καυτή πατάτα» της αποκλειστικής  διαχείρισης αυτής της κρίσης. Και για του λόγου το αληθές:

  • Μετά από την κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα ανατέθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όμως,  από μια στιγμή και μετά ο αρμόδιος υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοίδης, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες και κυρίως τη φθορά που θα έχει, αν εξακολουθήσει να ασκεί τις αρμοδιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής, αποποιήθηκε των αρμοδιοτήτων αυτών, την έκανε με ….ελαφρά  πηδηματάκια , όπως λέει και ο λαός, δηλώνοντας με καμάρι,   ότι αυτός  ασχολείται με την Ασφάλεια και την Τάξη.
  • Ο αναπληρωτής υπουργός του,  ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, με τη σειρά του και αυτός, όταν αντιλήφθηκε τα προβλήματα, ανέλαβε……. δημόσιες σχέσεις με ομολόγους του, συζητώντας μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» τα σοβαρά προβλήματα του μεταναστευτικού!
  • Ο πρωθυπουργός βλέποντας την αποστασιοποίηση των υπευθύνων που όρισε για να διαχειριστούν το θέμα, ανέθεσε στον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Άμυνας κ.  Α. Στεφανή, να καταρτίσει, να  οργανώσει και να συντονίσει σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, εντολή την οποία σύντομα την διεκπεραίωσε και την παρουσίασε.  Αλλά και αυτός όμως  δεν είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος,  ως εκ της θέσεώς του, την οποία, έστω και προσωρινά,  μπορεί και να «παραμελεί»

Για τους παραπάνω λόγους αναζητείται επειγόντως έτερος ουσιαστικός διαχειριστής, να γίνει  και ο αποκλειστικά υπεύθυνος, εκτός και αν γίνει το θέμα αυτό, η αφορμή για την επαναξιολόγηση μερικών εκ των υπουργών, της 1ης συνθέσεως κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη!

Προς το παρόν ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε και όρισε Γενική Συντονίστρια προστασίας ασυνόδευτων παιδιών ως επιμέρους θέμα……

Πάντως την εβδομάδα που πέρασε κατέκλυσαν στην κυριολεξία οι μετανάστε και οι πρόσφυγες τα νησιά όπως: Στη Λέσβο(1.615) στη Χίο(548) και στη Σάμο (630), ενώ οι ροές εξακολουθούν και παραμένουν αμείωτες και την τρέχουσα εβδομάδα, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, τουλάχιστον για να περιοριστούν….


Δεν υπάρχουν σχόλια: