Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Να που τώρα όλοι θέλουν το καλό της Κύπρου!!



                            Το Κυπριακό σε δίνη

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη λύση του Κυπριακού με βομβαρδισμό δηλώσεών τους «συμβουλεύουν» τη Λευκωσία ότι τώρα «είναι η κατάλληλη στιγμή» να λύσει το θέμα.

Μιλώντας προχθές στην Ευρωβουλή για το κυπριακό Μνημόνιο ο επίτροπος "Ολι Ρεν επέμεινε ότι τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή να δοθεί νέα πνοή στην επανένωση της Κύπρου», γιατί «η άμεση διευθέτηση του Κυπριακού είναι η βασική συνταγή για να ξεπεραστεί η δεινή οικονομική κατά­σταση στην οποία έχει περιέλθει η νήσος».

Ο κ. Ρεν πήρε τη σκυτάλη των δηλώσεων από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, ο οποίος, υπερβαίνον­τας τις αρμοδιότητές του, ανέφερε ότι «μετά την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα μπορούν να αρθούν τα εμπόδια για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου». 

Ο κ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε ακόμη «παρά­λογο» το κυπριακό πρόβλημα, που εμποδίζει την εξομάλυν­ση των σχέσεων Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ επιμένει στο βέτο της και δεν δέχεται την Κύπρο ως μέλος της Ε.Ε. στον «ευρωστρατό», που φυσικά καρκινοβατεί.

Λίγο πιο πριν, ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγ­κερ, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, υποστήριξε μέχρι θανάτου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας τις «προσωπικές απόψεις» που εξέφρασε, σύμφωνα με τις οποίες θα έρθει η στιγμή που το Βερολίνο και το Παρίσι θα παρακαλούν γονατιστοί την Άγκυρα να μπει στην Ε.Ε.

Το ουσιαστικότερο, όμως, είναι η κίνηση της Ουάσινγ­κτον να καλέσει μόνη της τον υπουργό Εξωτερικών της Κύ­πρου «για διαβουλεύσεις» και μάλιστα με τη μορφή τού επεί­γοντος στις 10 Μαΐου. Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να συ­ναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κέρι και αξιωμα­τούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με το Εθνικό Συμ­βούλιο Ασφαλείας. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Κέρι έχει μεταβεί στην Τουρκία τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα και έχει συνo­μιλήσει άλλες δέκα φορές τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος σε όλες τις σχετι­κές δηλώσεις του δεν έχει παραλείψει να αναφέρει ότι συ­ζητά το Κυπριακό.

Δεν αποτελεί παράδοξο το μεγάλο διεθνές «ενδιαφέ­ρον» για την επίλυση, τώρα, του Κυπριακού.

Με τη Λευκωσία «τσαλακωμένη» παρά πολύ άσχημα, σε πλήρη εξάρτηση από το Μνημόνιο και με οικονομική και τραπεζική κατάρρευση, αλλά και με την Αθήνα χωρίς περι­θώρια μεγάλων αντιστάσεων και κινήσεων, οι πιέσεις για την οριστική λύση του προβλήματος μπορεί τώρα «να πιάσουν τόπο». 

Η Τουρκία, άλλωστε, στρώνει για τα καλά το πεδίο: Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι προς όφελος όλης της Κύπρου, αλλά και των Ευρωπαίων, που θέλουν να επωφε­ληθούν από αυτήν την πρόσθετη ενεργειακή πηγή, αλλά και των Αμερικανών, που θέλουν να κρατήσουν μακριά τη Μό­σχα από τη «δική τους» Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των Βρετανών, που θα δουν ξαφνικά να αναβαθμίζεται -επιτέ­λους- ο ξεχασμένος ρόλος τους σε ολόκληρη την περιοχή. 

Και ποιο είναι το κλειδί για να αποκαλυφθεί αυτό το «μαγικό τοπίο»; 

Μα φυσικά η λύση του Κυπριακού (σ.σ.: το Σχέδιο Ανάν είναι έτοιμο έτσι και αλλιώς), που θα επιτρέψει στην Τουρκία να βάλει χέρι στον ορυκτό υποθαλάσσιο πλούτο, αλλά και στην εκμετάλλευσή του, αφού οι αγωγοί μεταφο­ράς του αερίου θα περνούν «υποχρεωτικώς» από την Τουρ­κία.

Ο καμβάς είναι στημένος. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποδειχθεί πολύ αδύναμη σε διαπραγματεύσεις.

 Και η Αθήνα -πέρα από τα μεγάλα λόγια- είναι αδύναμη να πράξει το οτιδήποτε.

Μένει μόνον η έκφραση του δίκαιου λαϊκού αισθήμα­τος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: