Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κατανομή εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανά εκλογική περιφέρεια

Μετά τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και την ανακήρυξη του πρωτεύσαντος Συνδυασμού από τα ανεπίσημα στοιχεία που ήδη έχουν δημοσιευτεί, απομένει η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο.
Η ίδια διαδικασία αναμένεται να εφαρμοστεί και για την ανακήρυξη των δημοτικών συμβούλων.
Στην τελευταία περίπτωση, έχει δημιουργηθεί θέμα από τη δυσκολία που παρουσιάζει η ερμηνεία του εκλογικού Νόμου που ίσχυσε σε αυτές τις εκλογές και ειδικότερα της εγκυκλίου υπ` αριθμ. 18\26-8-2010 του ΥΠΕΣ.
Υπάρχουν δύο διισταμένες απόψεις για το θέμα της κατανομής των εδρών στο ΔΣ, για όλους τους επιλαχόντες συνδυασμούς.
Η πρώτη άποψη συνηγορεί στο ότι, μετά την κατάληψη των εδρών που αναλογεί στους επιλαχόντες συνδυασμούς με βάση το ακέραιο πηλίκο που έχουν από το εκλογικό τους μέτρο, λαμβάνουν και όσες ακόμη έδρες τους αναλογούν από τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπα που έχουν στις άλλες περιφέρειες.
Υπάρχει όμως και μία περισσότερο διευκρινιστική ερμηνεία του παραπάνω, στο άρθρο 34 του Νόμου που λέει επί λέξη:
“Εάν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο ΔΣ, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με τη διάθεση ΑΝΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο, ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων”
Από την ερμηνεία που θα δοθεί στη φράση ‘φθίνουσα σειρά” θα εξαρτηθεί αν μπορούν οι έδρες που απομένουν προς διάθεση, να διατεθούν στην περιφέρεια που πήρε ο συνδυασμός τις ακέραιες έδρες του, ασχέτως και αν ακόμη εξακολουθεί να έχει σε αυτή μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπα, ή αν τις πάρει από τις επόμενες περιφέρειες. Και αυτό προκειμένου να διατηρηθεί τόσο η αναλογικότητα , όσο και το αναφερόμενο στο σχετικό εδάφιο του Νόμου, ως φθίνουσα σειρά.
Ήδη σε πολλούς Δήμους της χώρας, έχουν αρχίσει να γίνονται διάφορες ερμηνείες του Νόμου από διάφορους Νομικούς και δημοσιογράφους.
Είναι προφανές ότι, η όποια απόφαση ληφθεί από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία, θα επισύρει σειρά ενστάσεων, μέχρι τελεσίδικα να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση και καταλήξουμε σε ισχύουσα Νομολογία για το υπόψη θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: