Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Παράγοντας αστάθειας η Άγκυρα!«Ποιος θα μας σταματήσει;», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο Ουνάλ Τσεβίκοζ σε διεθνές συνέδριο!




Επιμένουν για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ


Με απειλητικές διαθέσεις που συνοδεύτηκαν από σαφή υπονοούμενα για εμπλοκή στην ΑΟΖ της κυπριακής δημοκρατίας το καλοκαίρι εμφανίστηκε ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε ξένους διπλωμάτες, αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε ενεργειακά Θέματα, και ως απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι νόμιμη η εξαγγελία ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ απάντησε:  

«Ποιος Θα μας σταματήσει;».

Στο συνέδριο με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος - Νέες προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και έληξε χθες, διατυπώθηκαν νέες θέσεις σχετικά με τους αγωγούς και τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής, ενώ μια τοποθέτηση κορυφαίας καθηγήτριας έβαλε νομική ταφόπλακα στα σχέδια της Άγκυρας να κατασκευαστεί αγωγός από τις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου προς την Τουρκία. 

Η Τουρκία απειλεί συνεχώς σε πολιτικό και έμμεσα σε στρατιωτικό επίπεδο, δείχνοντας έτσι ότι είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή.

Δικαιώματα
 
Η Άνα Στάνιτς, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διαιτησίας στο Δίκαιο της Θάλασσας και Διαιτησίας, στην τοποθέτησή της στο συνέδριο, όπως μεταδόθηκε από τον ελληνοκυπριακό Τύπο, σημείωσε πως η διέλευση αγωγών από τη θάλασσα, ακόμα και αν γίνεται μέσω διεθνών υδάτων, εντάσσεται στα δικαιώματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών κάθε χώρας.

 Έτσι, ένας αγωγός, όπως τον θέλει η Άγκυρα, πρέπει να περάσει από τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Συρίας, του Λιβάνου, την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο με τελικό προορισμό την Τουρκία. Γι' αυτό, πρόσθεσε, και ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία δεν είναι κάτι το πραγματικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες, που δεν αναμένεται να αλλάξουν

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέα δεδομένα στις σχετικές συζητήσεις σε βαθμό που ο Ισραηλινός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, είπε ότι θα ενημερώσει την κυβέρνησή του γύρω από την τοποθέτηση αυτή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: