Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Spiegel: Στο 80% του ελληνικού ΑΕΠ οι επανορθώσεις

ΑΘΗΝΑ 08/04/2013


Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κάλυπτε η αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, με αφορμή έρευνα του "Βήματος".

Σύμφωνα με όσα γράφει το γερμανικό περιοδικό υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το κατοχικό "δάνειο". Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι μόνο το 55% των επιδικασθέντων ποσών για αποζημιώσεις σε ιδιώτες έχει καταβληθεί. Πρόκειται για 115 εκ. μάρκα, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκ. μάρκα δεν καταβλήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με το "Βήμα" τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα κατοχικά "δάνεια" αναφέρουν ότι ανέρχονται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ.. Η τάξη μεγέθους φαίνεται από το γεγονός ότι από την Ιταλία πήραν δάνεια ύψους που αντιστοιχούσε σε 220.479.188.480 δρχ.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του ΓΛΚ, Παναγιώτης Καρακούσης, τόνιζε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν τα αρχεία.

"Το ιστορικό αυτό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο" αναφέρει.

"Η πρώτη μας δουλειά ήταν να ανασύρουμε όλους τους φακέλους με τα έγγραφα και να τα διασώσουμε. Τα συγκεντρώσαμε εδώ στο Γενικό Λογιστήριο. Αφού διαπιστώσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφενός για τη συντήρησή τους, αφετέρου για την ταξινόμηση του υλικού που έγινε με ειδική μεθοδολογία", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των 80 σελίδων φέρει τον χαρακτηρισμό "άκρως μυστική".

Σύμφωνα με το Spiegel η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων. Από την άλλη πλευρά η ελληνική "πατάει φρένο" καθώς θεωρεί ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από DW και Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: