Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ' ένα θερμό επισόδειο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία;



 Δεκάδες «παρ 'ολίγον» επεισόδια έφεραν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στο χείλος του πολέμου. Τουλάχιστον 40 «παρ 'ολίγον» επεισόδια σε διάφορα στρατηγικά σημεία του πλανήτη, όπου ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήρθαν κοντά σε στρατιωτική αναμέτρηση, συνέβησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. 


Μετά δηλαδή το ακροδεξιό πραξικόπημα στην Ουκρανία, το οποίο επεβλήθη χάρις στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαικής Ένωσης. 

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου από το ίδρυμα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας με έδρα το Λονδίνο. 

Η εκθεση αναφέρει ότι οι ΝΑΤΟ-ρωσικές σχέσεις από το Μάρτιο του 2014, βρίσκονται σε "μια κατάσταση όπου η δυσπιστία, ο φόβος, και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια αποφάσεων της ηγεσίας χαρακτηρίζουν μια κλιμακούμενη αναμέτρηση ανάμεσα σ' ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος και σε μια συμμαχία με πυρηνικά όπλα." 

Η έκθεση συνεχίζει: "Η διαίωνιση αυτής της πραγματικότητας υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση είναι επικίνδυνη στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική." 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας αποτελείται από υψηλού επιπέδου αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβούλιό του περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Συνδιάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, τους πρώην υπουργούς άμυνας, Ντες Μπράουν και ο Μάλκολμ Ρίφκιν (Ηνωμένο Βασίλειο), Φόλκερ Ρόϊχε (Γερμανία) και Αλέν Ρισάρ (Γαλλία), όπως επίσης και τον Σουηδό διπλωμάτη, πρώην Ειδικό Επίτροπο του ΟΗΕ για το Ιράκ, Καρλ Ρολφ Έκεους. 

Η συγκεκριμένη έκθεση, δεν παραλείπει να επιλέγει προσεκτικά τα περιστατικά που περιγράφει γα να δείχνει ψευδώς τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: