Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γεωθρησκευτική επίσκεψη Πάπα στην Τουρκία





Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην Άγκυρα, σε μία σπάνια επίσκεψη που έχει ως στόχο όπως ανακοινώθηκε επίσημα την προώθηση του θρησκευτικού διαλόγου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι επρόκειτο για την τέταρτη μόλις επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία.

Ο Πάπας έγινε δεκτός από τούρκους αξιωματούχους, ανάμεσά τους από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ, όπου κατέθεσε στεφάνι (στη φωτογραφία επάνω τον βλέπουμε να καταθέτει στεφάνι στο μαυσωλείο).

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να αναφερθεί σε ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως οι δυσκολίες των σύρων προσφύγων.

Ακόμη να αναφέρουμε, αντλώντας πάντα τις πληροφορίες από τις επίσημα ανακοινωθέντα που δόθηκαν στα ΜΜΕ ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί, ενώ θα μετάσχει σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι συνυπογράφοντας κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Ο Πάπας Φραγκίσκος επιλέχθηκε από το Κονκλάβιο 
πριν από ενάμιση χρόνο περίπου ( εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013 ) με ιδιαίτερη προσοχή για να αναλάβει τα καθήκοντα του, καθώς είναι ένα πρόσωπο που ασκεί συγκεκριμένη πολιτική μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις του. Πολιτική που έρχεται ως σφουγγάρι που σβήνει τα προηγούμενα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την ιεραρχεία στο Βατικανό. 

Σήμερα, ο καταγόμενος εξ Αργεντινής Πάπας και πρώτος Πάπας που προέρχεται από την Αμερική γενικότερα, πραγματοποιεί μια επίσκεψη με ιδιαίτερο πολιτικό-διπλωματικό ενδιαφέρον.Μια επίσκεψη που έρχεται να μας αποδείξει ότι η γεωθρησκεία και η διπλωματία της θρησκευτικής πίστης, που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στις ΗΠΑ, μετέχουν πλέον ισότιμα στα παιχνίδια γεωπολιτικής και γεωικονομίας.
Απλά για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι πρώτοι δάσκαλοι της θρησκευτικής διπλωματίας ήταν οι βυζαντινοί διπλωμάτες και οι φαναριώτες αργότερα επί Τουρκοκρατίας.

Σημείωση: Στη φωτογραφία βλέπουμε αφίσα προώθησης της συγκεκριμένης επίσκεψης που απεικονίζει τον Πάπα με τον Πατριάρχη στην πύλη του ρωμαιοκαθολικού ναού του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβα στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: