Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ομολογία-σοκ: Συμπεριφερόμαστε ως νταήδες, υποδεικνύει Τούρκος καθηγητής


29.11.2014


Απέναντι στην Τουρκία στέκεται η Ε.Ε. και όχι μόνο αυτή. Αυτά ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής, Ερσίν Καλαϊτζίογλου στην τουρκική εφημερίδα «Ταράφ». Ο Καλαϊτζίογλου είναι καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης, συνιδρυτής του Κέντρου Πολιτικής Ισταμπούλ του ίδιου πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.


Στη συνέντευξή του αναφέρει πως δικαίωμα στα πετρελαϊκά κοιτάσματα (στην περιοχή της Αν. Μεσογείου) έχουν και η Αίγυπτος και το Ισραήλ. «Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει το Ισραήλ σε μια συμμαχία τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Τουρκίας. Αργότερα μπήκαν στη συμμαχία η νότια Κύπρος και η Ελλάδα, μέλη της ΕΕ».

 Ως εκ τούτου, αναφέρει, «απέναντί μας στέκει και η Ε.Ε. που συμμετέχει στο ζήτημα. Στην περιοχή τις ουσιαστικές έρευνες και την παραγωγή την κάνουν αμερικανικές εταιρίες, για αυτό και ο Μπάιντεν στη δήλωσή του είπε ‘’στο θέμα της Κύπρου, είμαστε απέναντί σας’’».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην εικόνα που έχουμε μπροστά μας, η Τουρκία έχει βάλει απέναντί της στην περιοχή τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη νότια Κύπρο, την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.  

 Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Μιλάμε εκτός του δικαίου γιατί δεν είμαστε μέρος του. Λέμε: ΄΄Έχουμε δικαίωμα και οικονομική ζώνη. Παραδεχτείτε το’’. Ωστόσο η Σύμβαση υποχρεώνει τις χώρες που δεν συμβιβάζονται να παίρνουν την διπλωματική οδό». Αλλά, σημειώνει, «εμείς στέλνουμε δύο φρεγάτες και μια κορβέτα. Αυτό δεν είναι διπλωματία. Και διερωτάται ως εξής:

 «Τι θα κάνετε; Θα βομβαρδίσετε την πλατφόρμα; Θα βυθίσετε ελληνικό πλοίο; Εντέλει, τα πολεμικά πλοία που έχετε στείλει είναι μέσα που δεν μπορείτε με κανένα τρόπο να χρησιμοποιήσετε.

 Η Κύπρος και η Ελλάδα προσεγγίζουν το θέμα στο πλαίσιο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ, εμείς το προσεγγίζουμε ως εν δυνάμει πόλεμο. Σαν νταήδες, είμαστε σαν υποκατάστημα του Πούτιν στην περιοχή;».

Ο Ερσίν Καλαϊτζίογλου ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. «Έχουμε από την μια πλευρά την Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητάει συνεχώς να λυθεί το Κυπριακό και από την άλλη πλευρά μια κυβέρνηση ΑΚΡ που αντί για λύση δημιουργεί διαρκώς προβλήματα». 

Παρόλα αυτά, εξήγησε, τα λάθη που γίνονται στην εξωτερική πολιτική χρησιμοποιούνται θετικά στο εσωτερικό. Στην περίπτωση μιας σοβαρής αντιξοότητας που θα δημιουργηθεί στο εξωτερικό, η κυβέρνηση θα πει πάλι, «οι εβραίοι, οι ελληνοκύπριοι, οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι μας επιτίθενται επειδή είμαστε μουσουλμάνοι και προσπαθούν να μας εκμηδενίσουν», κάνοντας σοβινισμό πίσω από ένα κάλυμμα θεοκρατισμού και εθνικισμού», είπε με νόημα ο Τούρκος καθηγητής.

Προβλήματα με την «αραβική γεωγραφία»

Ο Τούρκος καθηγητής, Ερσίν Καλαϊτζίογλου, αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να πάνε στράφι όλες οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Αυτό το είδαμε, εξηγεί, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 158 χώρες μας έδωσαν την εντύπωση ότι θα μας ψηφίσουν, αλλά ο αριθμός αυτών που μας ψήφισαν έπεσε ξαφνικά σε 73.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας, συνεχίζει και προσθέτει: «Επιπλέον το έκαναν αυτό χρησιμοποιώντας ‘ήπια δύναμη’. Από τη στιγμή που αποξενώσαμε και πήραμε απέναντι μας αυτές τις δύο χώρες, αρχίσαμε να έχουμε προβλήματα με όλη την αραβική γεωγραφία. Η Αίγυπτος άρχισε να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα έναντι της Τουρκίας. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού το είδαμε στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: