Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ένα αστυνομοκρατούμενο θεοκρατικό κράτος ετοιμάζει ο Ερντογάν για την Τουρκία


TURKEY-POLITICS-DEMO
Η κυβέρνηση του Ερντογάν ετοιμάζει ένα αστυνομικό κράτος, για να ελέγξει τις όποιες αντιδράσεις, από την ασκούμενη ισλαμική πολιτική, στο εσωτερικό της χώρας. Με τις τελευταίες κινήσεις του, όμως, ο Τούρκος ηγέτης δεν φαίνεται να έχει στόχο την συνέχιση της πορείας προς μια χώρα που θα σέβεται τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αντιθέτως, πράττει ακριβώς σύμφωνα με το μοντέλο των αυταρχικών καθεστώτων της Κεντρικής Ασίας με «ολίγο» περσικό κόλπο. Και ενώ ο Ερντογάν υπονομεύει τους θεσμούς και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες εξουσίες στο πρόσωπο του, τόσο πιο πολύ προκαλεί με την εξωτερική πολιτική του εκτός συνόρων, απειλώντας και φωνασκώντας .

Μεγαλύτερες αρμοδιότητες για την αστυνομία προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση, στο πεδίο της ασφάλειας. Για κίνδυνο «αστυνομικού κράτους» κάνει λόγο η τουρκική αντιπολίτευση, και ΄χει απόλυτο δίκιο.

Ο νέος  Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλά συνεχώς για νέες  «ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις» . Μιλάμε για ένα ολόκληρο πλέγμα νόμων , διατάξεων , υπηρεσιών, που έχουν ως βασικό στόχο να «προστατευθούν» οι προσωπικές ελευθερίες των πολιτών και η εσωτερική ασφάλεια του κράτους.

Με λίγα λόγια προετοιμάζεται ένα εντελώς αυταρχικό κράτος προς τους πολίτες, που δεν ασπάζονται τις ιδέες και τα πιστεύω του σουνιτικού Ισλάμ, και σε οποιαδήποτε περίπτωση  οι πολίτες θα «παρεκτρέπονται», π.χ στα κοινωνικά δίκτυα , twitr, facebook, θα συλλαμβάνονται επι τόπου και θα φυλακίζονται.

Δεν μιλάμε για διαδηλώσεις και ανοικτές διαμαρτυρίες, σε αυτήν την περίπτωση ενέχει ο κίνδυνος «κατάλυσης των θεσμών του κράτους» και η χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία είναι «επιβεβλημένη».

Οι μεταρρυθμίσεις θα συμφωνούν με το ευρωπαϊκό δίκαιο διαμηνύει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπιλέντ Άριτς, αλλά δυστυχώς δεν τον πιστεύει κανένας.

Στις 14 Οκτωβρίου το κυβερνών τουρκικό κόμμα AKP έφερε ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο προς συζήτηση. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πιο διευρυμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις όσων θεωρούνται ύποπτοι για τα λεγόμενα εγκλήματα κατά του κράτους, συνεργασίας με τον εχθρό αλλά και ένοπλων εξεγέρσεων κατά της κυβέρνησης.

«Το AKP θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή», λέει ο Κεμάλ Κιλικτσάρογλου, πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Watch η οποία αναφέρει ότι ο νέος νόμος θα χρησιμοποιηθεί εναντίον ανεπιθύμητων επικριτών της κυβέρνησης. «Ο νόμος θα διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας και θα δικαιολογεί εκτεταμένες έρευνες, απλώς εάν υπάρχουν “βάσιμες υποψίες’».

Μιλάμε για αλλαγή «κατεύθυνσης» της Τουρκίας σαν κράτος όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα. Από το κεμαλικό κράτος και τις όποιες ελευθερίες υπήρχαν, θα μεταβούμε σταδιακά σε μια Light μορφή του θεοκρατικού Ιράν , σε ευρωπαϊκή όμως έκδοση .

Η τουρκική αστυνομία πάντως και επί κεμαλισμού και τώρα επί Ερντογάν , δρα με ανεξέλεγκτο και βάρβαρο τρόπο. Γνωστές οι κτηνώδης μέθοδοι που χρησιμοποιούν για νέκρωση οι τούρκοι αστυνομικοί, με το «ξύλο» να διαθέτει πολλές εκδώσεις και παραλαγές. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες περιστατικά που παρουσιάστηκαν στις οθόνες των τηλεοράσεων, την περίοδο των διαδηλώσεων,  που καταδεικνύουν αυτήν ακριβώς  την συμπεριφορά.

Η αντιπολίτευση και μια μερίδα νομικών στην Τουρκία αντιδρούν για τα δικά τους συμφέροντα βέβαια. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το νέο αυταρχικό τουρκικό κράτος, θα προσομοιάζει με αυτό του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή, που παρουσιάζονταν στην ελληνική τηλεόραση, προσφέροντας άπλετο «οθωμανικό δίκαιο» επι Τούρκων και αλλοεθνών.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: