Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Β.Πούτιν στην Τουρκία, με «ενεργή» την απειλή διακοπής της ροής του φυσικού αερίου

poytin
 
Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 01 Δεκεμβρίου 2014, για να συμμετάσχει στην πέμπτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας υψηλού επιπέδου, μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, και γράφει η εφημερίδα της Μόσχας Vzgliad.ru.
«Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν,και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε η ανακοίνωση .

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου αφορά αποκλειστικά την Συρία, και σχεδόν τίποτε άλλο «σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, ειδικά στο εμπόριο, την οικονομία και στον ενεργειακό τομέα, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις , σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Μετά τις συνομιλίες αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες .
 

Σημειώνεται ότι πριν την επίσκεψη του Β.Πούτιν προηγήθηκε καταγγελία της τουρκικής πλευράς για μείωση της ημερήσιας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία από τα 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στα 28 εκατομμύρια, γεγονός που προμηνύει εξελίξεις.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου δεν έχει να κάνει οπωσδήποτε με τις διμερείς συμφωνίες, αλλά με την τουρκική εμμονή με το καθεστώς Άσαντ. Για αυτόν τον λόγο «μειώθηκε» και η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ως « μοχλός πίεσης» , για τα επικίνδυνα σχέδια της Άγκυρας.

Το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζεται από την Ρωσία εδώ και τρία χρόνια «ποικιλοτρόπως», από την αποστολή οικονομικής βοήθειας, έως την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Ειδικά δε το τελευταίο διάστημα έχουν δει την δημοσιότητα άρθρα που αναφέρουν, την προμήθεια της Συρίας με ρωσικούς πυραύλους S-300, και μαχητικά αεροσκάφη Yak -130, εξοπλισμό που απέφευγε να στείλει το Κρεμλίνο έως τώρα.

Κακά τα ψέματα ο ρώσος πρόεδρος «έρχεται» στην Τουρκία, να «τρίξει τα δόντια», στην τουρκική ηγεσία, για οποιαδήποτε απόπειρα συμμετοχής τουρκικών δυνάμεων στην ανατροπή του συριακού καθεστώτος , ειδικά μετά και την χθεσινή αποπομπή του αμερικανού ΥΠΑΜ.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου του 2014 , ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, είχαν συμφωνήσει το συντομότερο δυνατό να αυξηθεί η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό «Blue Stream» από 16 στα 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Τουρκία, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία για την Gazprom. Το 2013, η Gazprom εξήγαγε στην Τουρκία 26,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Τουρκία πραγματοποιείται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream» και του αγωγού Trans-Balkan.
pentapostagma.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: