Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΥΠΟΥΡΓΑΡΕΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ!




Δημήτρης Κυπριώτης

Ψάχνουν να βρουν υπευθύνους για τις «φονική» πυρκαγιά που προκάλεσε  τις απώλειες δεκάδων συνανθρώπων μας, κατέστρεψε περιουσίες ετών και επέφερε ανυπολόγιστη περιβαλλοντολογική καταστροφή, προσπαθώντας να κρύψουν τη γύμνια τους αφού ο κρατικός μηχανισμός απέτυχε να εφαρμόσει ένα στοιχειώδες σχέδιο. Βέβαια αν ήταν η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, θα υπήρχαν και  κάποιες ενδεχομένως δικαιολογίες. Όμως αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα , με διάφορες κυβερνήσεις και πάντα τελικά οι πραγματικοί υπεύθυνοι βγαίνουν λάδι, ειδικά αν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.

Από τη άλλη πλευρά οι πολίτες βλέπουν και ακούνε ότι, 600 παιδιά των παιδικών κατασκηνώσεων στις καμένες περιοχές και με τις κατασκηνώσεις τους καμένες , δεν έπαθαν απολύτως τίποτα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα «μετόπισθεν» και παραδόθηκαν σώα και αβλαβή στους γονείς τους.

Είμαι πολύ περίεργος να μάθω αν κάποιοι που είχαν  την υψηλή ή την κύρια υπευθυνότητα για την εφαρμογή σχεδίων εκτάκτων αναγκών, έδειξαν άραγε την ευαισθησία  να ρωτήσουν και να μάθουν πως εκτελέστηκε η επιχείρηση εκκένωσης των κατασκηνώσεων και δεν συνέβη τίποτα το κακό με τα παιδιά;

Μήπως όλοι εσείς οι υπουργάρες, η εξαφανισμένη  περιφερειάρχης, οι  δήμαρχοι και γενικά οι  παρατρεχάμενοι όλων αυτών, με τις θωρακισμένες Μερσεντές και τα θηριώδη τζιπ, που τρέξατε να δείτε και να εξηγήσετε το φαινόμενο, κάνατε και τον ελάχιστο κόπο να  ρωτήσετε τους απλούς ομαδάρχες των παιδικών κατασκηνώσεων, εθελοντές κατά βάση, πως μπόρεσαν  να κάνουν αυτό που εσείς δεν μπορέσατε να κάνετε; Αποκλείεται να το κάνατε, γιατί εσείς τα ξέρετε όλα και για αυτό με ευκολία κουνάτε και το δάκτυλο σε κάθε πολίτη που τολμάει να έχει γνώμη.

Μα διαθέτοντες εμπειρία πολλών χρόνων οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων, ακολουθούν ένα δοκιμασμένο σχέδιο εκτάκτων αναγκών που το μαθαίνουν οι ομαδάρχες στα παιδιά, ακόμη και στα νήπια, που λέει με απλά λόγια: "Όταν ακουστούν σφυρίγματα και ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα  κάτι το επικίνδυνο  συμβαίνει, τότε παίρνουμε μαζί μας το παγούρι μας ή ένα μπουκαλάκι νερό, το καπέλο μας και τη  πετσέτα μας και τρέχουμε αμέσως στο χώρο συγκέντρωσης που μας έχουν πει. Δεν παίρνουμε τίποτα άλλο  μαζί μας. Απλά και με τάξη".

Νομίζω ότι ελάχιστοι δήμοι έχουν κάνει παρόμοιες δοκιμαστικές ασκήσεις, για αυτό έστω και τώρα είναι ανάγκη να τις προγραμματίσουν και να τις εφαρμόζουν σταδιακά, ανά Δημοτική Ενότητα, γιατί αν περιμένουν από την  κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τους 45 συναρμόδιους να αποφασίσουν,  τότε …καλά κρασιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: