Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ηγέτες, ηγεμόνες, τσαρλατάνοι και ……«λαγοί»




Δημήτρης Κυπριώτης

Διανύουμε ήδη τη χρονιά  των πάσης φύσεως εκλογών και στην «αρένα» έχουν ήδη πάρει θέση οι «μονομάχοι» με τους «ακολούθους» τους. Εδώ λοιπόν στο τοπίο αυτό που δημιουργείται, θα διακρίνουμε τους ηγέτες, τους ηγεμόνες, τους τσαρλατάνους, αλλά και τους….. «λαγούς».  Δηλαδή όλους αυτούς,  που διακρίνονται  ανάλογα με  το πως εκλαμβάνουν  το νόημα και  το πως ακριβώς κάνουν πράξη τη «συνεισφορά»  τους,  για την  προώθηση ή όχι, του κοινού καλού στους δημότες ενός δήμου ή στους πολίτες της χώρας. Για το λόγο αυτό,  είναι καλό και χρήσιμο για τις όποιες επιλογές μας,  να γνωρίζουμε  εκ των προτέρων, το τι ακριβώς εκπροσωπούν  οι τρεις αυτές  κατηγορίες υποψηφίων  και πως μπορούμε να τους ξεχωρίζουμε,  ώστε να αποφασίσουμε και ποιον θα υποστηρίξουμε.

Ας δούμε πως σκιαγραφείται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

Πως μπορούμε  να διακρίνουμε τον  πραγματικό  ΗΓΕΤΗ; Μα από τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες  και τις αξίες που υπηρετεί, όπως είναι: η  ακεραιότητα, η ταπεινότητα, η τόλμη, η υπευθυνότητα, η φρόνηση, η διάθεση για συνεργασία και συναίνεση, η αποφασιστικότητα, αλλά και το υψηλό εθνικό φρόνημα! Ηγέτης είναι αυτός επίσης που μπορεί: να επηρεάζει, με τις ενέργειες και την οραματική του σκέψη, τους συνεργάτες του, τον ευρύτερο κύκλο των συναναστροφών του, τους συμπολίτες του, τους πολίτες της χώρας του, αλλά ακόμη και τους αντιπάλους του. Ο Ηγέτης διαθέτει:  γνώσεις, καινοτόμες σκέψεις που μεταβάλλονται σε καινοτόμα έργα, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και αυτογνωσία. Διοικεί δε με το προσωπικό του παράδειγμα και δεν είναι μνησίκακος και εκδικητικός  με τους αντιπάλους του και δεν πατάει επί «πτωμάτων» όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός.

Στην αντίπερα ακριβώς όχθη από αυτήν που βρίσκεται ο ηγέτης, συναντάμε τον Ηγεμόνα, τον άνθρωπο που έχει σαν νόημα ζωής, το προσωπικό του όφελος, το στενό ατομικό του συμφέρον, αλλά και όσων τον περιτριγυρίζουν και τυφλά τον υπηρετούν. Πως μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε τον Ηγεμόνα; Θα διακρίνουμε πριν από όλα:   την έπαρση που τον διακατέχει σε κάθε του λόγο ή ενέργεια, την επιθετικότητα του, το θράσος και την αυθάδειά του, την πανουργία, την αδίστακτη συμπεριφορά του προς αντιπάλους του, που φτάνει σε επίπεδο ακόμη και ανελέητου κτυπήματος. Ο Ηγεμόνας αντλεί δύναμη από συμφέροντα πάσης φύσεως  και μηχανισμούς, χρησιμοποιεί τη διαπλοκή και τη συκοφαντία, είναι δημαγωγός και ψεύτης και αντί της πειθούς δια του προσωπικού του παραδείγματος, χρησιμοποιεί την υπολογίσιμη ανταμοιβή και την τιμωρία.

Όμως,  στην «αρένα των μονομάχων» κάνουν διακριτή την παρουσία τους  και οι τσαρλατάνοι. Αυτοί προσπαθούν να  πείσουν τον περίγυρό τους ότι τάχα διαθέτουν ειδικές γνώσεις και  ικανότητες και ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως οι έχοντες άμεσες  λύσεις στα διάφορα υπάρχοντα προβλήματα, ανεξαρτήτου βαθμού σοβαρότητας, και ανεξαρτήτου  οικονομικού βάρους. Πως μπορούμε όμως να  διακρίνουμε τους τσαρλατάνους;  Θα τους διακρίνουμε εύκολα από τον τρόπο που παρουσιάζουν λύσεις για πολύ δύσκολα προβλήματα και μάλιστα το κάνουν αυτό  με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ενώ είναι γνωστή η δυσκολία τους. Στην πολιτική τα παραδείγματα, με την παρουσία τσαρλατάνων, είναι πάρα πολλά και ποτέ δεν λείπουν από κάθε εκλογική αναμέτρηση,  είτε της τοπικής είτε της  κεντρικής πολιτικής  σκηνής!

Τελευταία αφήνουμε το είδος εκείνων των υποψηφίων, κυρίως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές Α βαθμού, τους λεγόμενους και … «λαγούς», αφού η συμπεριφορά τους είναι όμοια με εκείνη των αθλητών στίβου, ειδικά μεγάλων αποστάσεων, που προηγούνται αρχικά στις  κούρσες αυτές και σε κάποια στιγμή, αφού έχουν καταφέρει αυτό που ανέλαβαν, εγκαταλείπουν για να ανοίξει ο δρόμος των αθλητών των ρεκόρ. Αν όμως αυτό είναι θεμιτό και στα πλαίσια του αθλητικού πνεύματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υποψήφιους δήμαρχους. Αυτοί αφού κάνουν μια θεαματική και ξαφνική είσοδο στην «αρένα», ξαφνικά και πάλι, όπως φάνηκαν,  εξαφανίζονται, αφού μεγαλοπρεπώς και χάρη του γενικού συμφέροντος του Δήμου, δηλώνουν την αποχώρησή τους.  Ταυτόχρονα όμως αφήνουν και υπονοούμενα ή το δηλώνουν ευθέως,  ότι  στηρίζουν τη δήθεν μοναδική ισχυρή υποψηφιότητα. Και το κάνουν αυτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμία ντροπή, αφού προφανώς ποτέ δεν διέθεταν κάτι το ευγενέστερο πέραν του αμοραλισμού τους!!

 Πλησιάζοντας μέρα με την ημέρα όλο και πιο κοντά  προς τις εκλογές, οποιουδήποτε πολιτικού επιπέδου, θα ήταν αρκετά χρήσιμο, πέραν άλλων στοιχείων,  να έχουμε υπόψη μας αυτές τις  περιγραφές αυτών των τύπων υποψηφίων που επιθυμούν να «κυβερνήσουν», για  να κάνουμε  τις επιλογές μας.

Τώρα αν αυτές είναι καλές ή κακές, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι:  
Τίποτα δεν θα αναγνωριστεί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.!!!
Και αυτό το έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας και η Ελληνίδα!!!!

7 Μαιου 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: