Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση στην πολιτική επιστράτευση απεργών!


  Η πολιτική επιστράτευση απεργών επιτρέπεται από το Νομοθετικό διάταγμα 17 του Σεπτεμβρίου 1974, που στηρίζεται στο Σύνταγμα του 1952, κάτι που είναι παράνομο εφόσον υπήρχε νεότερο Σύνταγμα.


 Το 2006 επιστρατεύονται οι απεργοί ναυτεργάτες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το ότι το δικαστήριο κρίνει την απεργία νόμιμη. Τότε τα τρία κόμματα της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) καταθέτουν το καθένα πρόταση για κατάργηση ή τροποποίηση του νομοθετικού διατάγματος που επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση λόγω απεργίας.  

Στο άρθρο 1 της πρότασης του ΠΑΣΟΚ διαβάζουμε:
"Δεν συνιστά από μόνη της κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να δικαιολογεί την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών η κατάσταση που προκαλείται από απεργιακή κινητοποίηση, ακόμα και αν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο".
 

Εισηγητές του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος. ο Θ. Πάγκαλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης!
 

Και η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ που την υποστήριξε τότε στη Βουλή ο Φώτης Κουβέλης, θεωρεί απαράδεκτη την επιστράτευση και λέει πως το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και η επιστράτευση δικαιολογείται μόνον σε περιπτώσεις πολέμου, σε έκτακτες συνθήκες, για λόγους εθνικής άμυνας!

 
Ακούστε αναλυτικά τι έλεγαν τότε τα ίδια πρόσωπα που σήμερα επιστρατεύουν τους απεργούς του Μετρό, από το 55':30'' του βίντεο έως το τέλος: 
  κεράσια και κρίνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: