Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!

Στην τακτική συνάντηση της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια χθες Τετάρτη συζητήσαμε για :


1. Τις υπέρογκες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ (για τις μικρές καταναλώσεις 41% στην τιμή της κιλοβατώρας και στις μέσες μέχρι και 20%), που θα επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκολίας ακόμα και της αδυναμίας πληρωμής για πολλά σπίτια, που ήδη φαίνεται με τις 1000 διακοπές τη μέρα, τους καθυστερούμενους λογ/σμούς και τις αιτήσεις για διακανονισμούς.


2. Το νέο φορολογικό νόμο που εντείνει την επιβάρυνση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και ευνοεί τις υψηλά εισοδήματα με μειωμένες κλίμακες και απαλλαγές.


3. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ειδοποιητήρια που έστειλε η ΔΕΗ για τις οφειλές του χαρατσιού του 2011. Για αυτό είπαμε ( μετά και μια συζήτηση-ενημέρωση από εργαζόμενο σε  ΔΟΥ που είναι και μέλος του Γ.Σ. της ομοσπονδίας εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών) ότι ακολουθούμε την ίδια τακτική, που είχαμε ακολουθήσει οι περισσότεροι, με το χαράτσι αλληλεγγύης και δεν έβλαψε κανένα, δηλαδή

Αφήνουμε το χρέος να γίνει ληξιπρόθεσμο. Δεν σπεύδουμε να πληρώσουμε μέχρι τις 31/1. Θα βγει άμεσα υπουργική απόφαση για διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Περιμένουμε να βγει αυτή η νέα υπουργική απόφαση (ήδη εξαγγέλθηκε από τον Στουρνάρα ότι θα προχωρήσει). Αφού ανακοινωθεί η ημερομηνία που ξεκινούν οι διακανονισμοί, μετά μπορεί ο καθένας να κάνει διακανονισμό για πληρωμή με δόσεις  στην εφορία και έτσι δεν μετράει η επιβάρυνση με τόκους σε όλο το ποσό, παρά μόνο στις ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Και μπορεί βεβαίως να μην πληρώσει, χωρίς να επιβαρύνεται με τόκους για όλο το ποσό. Αν κάποιος χρειάζεται φορολογική ενημερότητα πληρώνει μόνο ότι έχει λήξει και μπορεί να αφήνει τις άλλες δόσεις απλήρωτες. Να πούμε ότι από αυτή η μέθοδος  στο χαράτσι αλληλεγγύης δεν έχασε κανείς. Δεν φοβόμαστε, δεν ισχύουν περί πλειστηριασμών και άλλα που ακούγονται για να φοβίσουν τον κόσμο.

 Όσο για κατασχέσεις, δεν γίνονται έτσι απλά, προηγείται τρέξιμο χρόνου ληξιπρόθεσμης οφειλής και μετά ακολουθεί προειδοποίηση κατάσχεσης κ.α., που μπορούν αν γίνουν να ανακοπούν.

Ωστόσο, συλλογικά ως Πρωτοβουλία τη Δευτέρα 28/1 ή την Τρίτη 29/1 (καταλήγουμε το πότε την  Τετάρτη 23/1 καθώς και το κείμενο)  κάνουμε παράσταση στη διευθύντρια της ΔΟΥ και ζητάμε να μπορέσουν όσοι, μετά την απόφαση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητήσουν διακανονισμό, να εξυπηρετηθούν με 48 δόσεις και με μικρό ποσό ανά μήνα.



4. Συνεχίζουμε τη μη πληρωμή των δόσεων του χαρατσιού του 2012 και συγκεντρώνουμε εξώδικα για να τα παραδώσουμε στη ΔΕΗ αυτή την Τρίτη 22/1. Για αυτή την παράδοση τελευταία μέρα παραλαβής  εξωδίκων την Παρασκευή το πρωί στη βάρδια 11-13.


5. Προετοιμάζουμε την επιτυχία της συγκέντρωσης μας μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες στη ΔΕΗ Αριστείδου την Τρίτη 22/1. Πήραμε αφισάκια για να κολληθούν και στις 8 περιοχές του Βύρωνα. Έχουμε καλέσματα για τη συγκέντρωση, που ήδη πήραν οι παρόντες για τα κουτιά στις πολυκατοικίες. Θα μοιράσουμε, επίσης, με συνεργείο την Παρασκευή αυτή στις 6 μμ στην αγορά του Βύρωνα. Όσοι/ες μπορούν το ραντεβού είναι Παρασκευή 6 μμ στην αγορά του Βύρωνα στο ύψος της οδ. Νεαπόλεως για να πάμε για λίγη ώρα για μοίρασμα.

Στη συγκέντρωση έχει μεγάλη αξία να είμαστε πολλοί και από το Βύρωνα. Άρα όσοι είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, δεν δουλεύουν αυτή την ώρα ή μπορούν να λείψουν για λίγο από τη δουλειά θα πρέπει να είμαστε όλοι κάτω. Θα έχουμε πανό και ντουντούκα έξω από τη ΔΕΗ και μετά ο στόχος είναι να πάμε πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.


Επίσης είμαστε σε συζήτηση με το ΙΝΚΑ για ενδεχόμενη προσφυγή και ανακοπή.
 
MARINA FALALIS


Δεν υπάρχουν σχόλια: