Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται από επιλογή να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Η πίεση, όμως, έχει να κάνει με τους δανειστές.
Στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει υπογραφεί πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής: η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.
Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος.
Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Κάπως έτσι, τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.
Στις περιπτώσεις των χρεών προς τις τράπεζες, εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις επαφές με αυτές για τη ρύθμιση των χρεών, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο: δηλαδή όσοι δεν έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία, θα αναγκάζονται σε εξώσεις από δικαστικούς επιμελητές και η κυριότητα των ακινήτων θα περνάει στα πιστωτικά ιδρύματα.
Η πίεση των δανειστών και προς αυτή την κατεύθυνση όσο πάει και μεγαλώνει, καθώς παρά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι για την προστασία της α’ κατοικίας, όλα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που θα οδηγήσουν κόσμο στον δρόμο θα είναι αρκετές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου