Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Η πολιτική επιθεώρηση “Foreign Policy”, παρατηρεί ότι «σήμερα στον Κόσμο υπάρχουν  τα περισσότερα αυτονομιστικά πολιτικά κινήματα, που έχουν καταγραφεί  εδώ και μία χιλιετία».
Ακόμη, σύμφωνα με την αμερικανική αυτή επιθεώρηση, στις αμέσως  επόμενες 10ετίες, υπάρχει η σοβαρή εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν  300 περίπου  νέα κράτη στον πλανήτη.!
Πολλές όμως από τις νέες χώρες που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους τον τελευταίο μισό αιώνα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σαν κράτη.
Η αιτία  αυτών των προβλημάτων είναι οι έριδες που αναπτύσσονται και οι οποίες οφείλονται  στην ανομοιογένεια του πληθυσμού, τη δημογραφική έκρηξη, την έλλειψη θεσμών και την εκτεταμένη διαφθορά η οποία τροφοδοτείται και υποδαυλίζεται, κατά κύριο λόγο, από τις πρώην μητροπόλεις.
Παρά ταύτα όμως, ο φαύλος αυτός κύκλος συνεχώς αυξάνεται κατά ένα παράδοξο τρόπο. 
Από το Κόσοβο στα Βαλκάνια έως το Ανατολικό Τιμόρ στη νοτιοανατολική Ασία, η πρόσφατη ιστορία έχει πολλά να διδάξει για αυτήν την επονομαζόμενη τακτική της «οικοδόμησης εθνών».
Από την άλλη πλευρά όμως, είναι πολύ εύθραυστη η ισορροπία στις χώρες αυτές και από την ευφορία της ανεξαρτοποίησης εύκολα οδηγούνται σε δυσάρεστες περιπέτειες. Δυσκολότερα δε,  μπορούν να ορθοποδήσουν και να γίνουν βιώσιμες. 
Στις ημέρες μας, εννέα περιοχές του πλανήτη, αποτελούν ήδη «κράτη εν αναμονή….»  Αυτά είναι:
1.   Γροιλανδία:     Αποτελεί μέρος του βασιλείου της Δανίας.
2.   Καταλονία:     Αποτελεί ήδη καθεστώς εκτεταμένης αυτονομίας από τη Μαδρίτη.
3.  Υπερδνειστερία: Περιοχή της Μολδαβίας στην ανατολική Ευρώπη.
4.  Δυτική Σαχάρα: Βρίσκεται στην βορειοδυτική Αφρική και αποτελείται κυρίως από έρημο.
5.  Παλαιστίνη: Ήδη το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Λατινικής Αμερικής αναγνωρίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη, ως ανεξάρτητο κράτος.
6.   Αμπχαζία: Γνωστό τουριστικό θέρετρο για τους Ρώσους στον Καύκασο.
7 Νότια Οσετία: Αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία εντός  των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας.
8.   Κουρδιστάν: Περιοριζόμενο στην αυτόνομη περιοχή του Βόρειου Ιράκ.
9.   Πούντλαντ: Βορειοανατολικό κρατίδιο της Σομαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: