Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι νέοι της Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους πλέον στο εξωτερικό.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει στην κυριολεξία τόσο την ελληνική οικογένεια όσο και τις επιχειρήσεις, οδηγεί μαζικά πλέον τους νέους της Ελλάδας σε φυγή στο εξωτερικό, σε αναζήτηση εργασίας.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αλλά αυτό δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους υπεύθυνους που κυβερνούν τον τόπο, αφού αυτό δε μας προκύπτει από κάποια επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας.
Όμως ούτε την πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει απασχολήσει ειδικά το θέμα, γιατί φαίνεται ότι η ακροαματικότητα των πρωινών και μεσημεριανών «κουτσομπολίστικων εκπομπών» και τα …..τούρκικα σίριαλ, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα θέματα που «καίνε» τη νεολαία της χώρας μας. Θα πρέπει να ψάξουμε πολύ στα ψιλά γράμματα κάποιων εφημερίδων ή εντύπων για να μάθουμε το τι ακριβώς συμβαίνει.
Η Europass λοιπόν, όπως διαβάσαμε στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας, στην οποία έχουν αποσταλεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατ .μόνο το έτος 2010!
Κάποια από τα στατιστικά στοιχεία των βιογραφικών, αξίζει να τα τονίσουμε.
Έτσι: Το 70% των χρηστών είναι κάτω των 30 ετών και ειδικότερα το 13% είναι κάτω των 20. Το 34% είναι μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Το 1/3 των χρηστών της συγκεκριμμένης δικτυακής πύλης, δεν είχαν καμία επαγγελματική εμπειρία, ενώ το 1/3 είχε πείρα μικρότερη των 5 ετών.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, έπειτα από σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτή μας, κατατάσσεται σε απόλυτο αριθμό χρηστών της Europass CV, με συμπληρωμένα 48.811 βιογραφικά.!
Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας, σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών, όπως είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.
Αν τώρα υπολογίσουμε και τον αριθμό εκείνων των νέων που σπουδάζουν ή συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν εργασία στη χώρα των σπουδών τους, αντιλαμβανόμαστε αμέσως το μέγεθος του προβλήματος.
Η Ελλάδα μας τελικά διώχνει τα παιδιά της; Από τα παραπάνω στοιχεία, μάλλον ναι.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα φυγής των νέων της Πατρίδας μας, είναι προφανές ότι χρειάζονται σοβαρές πολιτικές για την εξεύρεση ευκαιριών που θα συγκρατήσουν αυτήν τη φυγή των νέων που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας.
Το ερώτημα όμως που αυθόρμητα πλανιέται σε κάθε καλόπιστο είναι:
Μπορούν άραγε να υπάρξουν αυτές οι πολιτικές έτσι όπως βλέπουμε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα;
Άραγε θα είμαστε απαισιόδοξοι αν δηλώσουμε ότι δεν περιμένουμε τίποτα σοβαρό να γίνει στην κατεύθυνση αυτή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: