Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απαντήσεις!


Από μία φίλη μου, έλαβα το παρακάτω πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ τεκμηριωμένο μήνυμα  και θεώρησα ότι είναι καλό να το μοιραστώ με όσους θέλουν να το διαβάσουν.
Μου γράφει λοιπόν:
«Ας υποθέσουμε ότι έχετε δανείσει σε κάποιον  100 ευρώ. Ο συγκεκριμένος  παίρνει μισθό από την εργασία του 100 ευρώ.  Επίσης έχετε δανείσει άλλα  500 ευρώ, σε κάποιον άλλον που παίρνει  μισθό 1000 ευρώ.

Έτσι, ο μεν πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.

 Τώρα, στη βάση ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο για να σας  ξεπληρώσει, τη στιγμή μάλιστα  που γνωρίζετε ότι αδυνατεί να το κάνει, ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνετε το ίδιο για τον  δεύτερο δανειολήπτη, που έχει τη δυνατότητα και  ΜΠΟΡΕΙ να σας εξοφλήσει;

Το ερώτημα λοιπόν είναι:Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;
Μήπως κάνετε και εσείς, αυτό ακριβώς  που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, με την ΕΕ και το     ΔΝΤ;

Με αυτές τις σκέψεις, προσέτρεξα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον κατάλογο με τα χρέη ΌΛΩΝ των χωρών της Γης και τότε με έκπληξη διαπίστωσα μερικά πράγματα, που στην κυριολεξία αγνοούσα. Ενδεικτικά μεταφέρω τα παρακάτω:

-Η Γερμανία με 5 τρις Ευρώ έλλειμμα, έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις, έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

-Οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα, έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

Τότε έβγαλα το συμπέρασμα, ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους, όσο το ποσοστό του επί του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος(ΑΕΠ).

Μετά από μερικές ακόμη ματιές στον ίδιο πίνακα (του χρέους των χωρών του κόσμου), μου δημιουργήθηκαν κάποιες άλλες απορίες και για το λόγο αυτό, αποφάσισα να τις καταγράψω υπό τύπο ερωτήσεων, χωρίς όμως  να περιμένω και απαντήσεις.
 Πολύ απλά, θα ήθελα αυτές τις ερωτήσεις να τις μοιραστώ και με όποιον άλλο θέλει να τις διαβάσει και ο καθένας ας  βρει  τον    τρόπο   για να   πάρει   απαντήσεις.

Ερώτηση 1: Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να μη χρειάζονται να τους ‘’σώσουν’’  αλλά αντίθετα να έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2:
Πως γίνεται το Αφγανιστάν, με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους, να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας
πόλεμος μερικών ημερών, μπορεί να "ξετινάξει" στην κυριολεξία     μία      χώρα;
Ερώτηση 3:
Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και 56% τα Αραβικά Εμιράτα, τη στιγμή που τα κράτη αυτά, είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4:
Πως γίνεται στην Ελβετία που έχει 271% χρέος, το έτος 2000, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο να πληρώνεται  με 2000 ευρώ μισθό μηνιαίως, όσα δηλαδή έπαιρνε  την ίδια χρονιά, ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός της ΔΕΗ, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης και ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά, με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5:
Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος, να μην έχει πρόβλημα και να μη χρειάζεται            σώσιμο ή περικοπές;
Σας δίνω και ένα πραγματικό παράδειγμα από τη χώρα αυτή:
Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια και προσέξτε  τι «έπαθε» εκεί:
 α. Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα    μισθό!
 β. Μετά από τρεις(3) μήνες στην δουλειά, δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και    του       έδωσαν            αμέσως           άδεια   15        ημερών!
 γ. Με τις επιστροφές φόρων που έλαβε, πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
 δ. Τώρα είναι άνεργος ,με τη δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!
Σε αυτήν την κατάσταση, παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα για δύο χρόνια!
Είπατε            τίποτα;
Ερώτηση 6:
Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν σφόδρα για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7:
Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης να χρωστάει το 98% των   χρημάτων        του;
Ερώτηση 8.
Ποιοι έχουν τόσα πολλά χρήματα, ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο     πολύ    χρήμα;
Ερώτηση
9. Που βρήκαν τόσα πολλά χρήματα οι δανειστές;
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

Τελικά λέω:  Μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος

Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt  

1 σχόλιο:

thodoris είπε...

Νομίζω ότι η απάντηση στα ερωτήματα 1-5 είναι πολύ απλή. Το χρέος στο οποίο παραπέμπει η φίλη σας είναι το εξωτερικό χρέος δηλαδή το συνολικό χρέος κράτους , νοικοκυριών , εμπορικών τραπέζών και επιχειρήσεων. Αυτό όμως είναι τελειος διαφορετικό από το Δημόσιο χρέος , που αφορά μόνο το κράτος.

Αν οι εμπορικές τράπεζες στην ελβετία έχουν συγκεντρώσει ένα τεράστιο όγκο καταθέσεων από ξένους , αυτό θα αποτυπώνεται ως μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας. Οι ελβετικές τράπεζες χρωστούν χρήματα σε πολίτες ξένων χωρών , αλλά οι δανειστές δεν φαίνεται να ανησυχούν γιάυτό. Το ότι ανησυχούν μην χάσουν τα χρήματα που έχουν δανεισει στην Ελλάδα , είναι πιο φυσιολογικό αν σκεφθεί κανείς ότι παράγουμε 100 και καταναλώνουμε 150 επι σειρά ετών (ως κράτος) , ενώ ταυτόχρονα , οι τόκοι από τα δανεικά που έχουμε λάβει αποτελούν σχεδόν το 25% του ΑΕΠ μας. Άρα μας μένουν 75 από τα 100 που παράγουμε , την στιγμή που συνεχίζουμε να καταλώνουμε με τον ίδιο σχεδόν ρυθμο.
Αυτά σχετικά με τις απορίες 1-5.

Για την 6η :η απάντηση είναι λίγο πιο πολύπλοκη , αλλά θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ έχουν (ακόμα) το προνόμιο να κατέχουν ένα ιστορικά παγκόσμιο νόμισμα , και επίσης την εκβιαστική δυνατότητα να τυπώνουν χρήμα. Δεν συμφωνώ ότι οι δανειστές δεν ανησυχούν , απλά οι φόβοι τους είναι πιο μακροπρόθεσμοι.

Για την 7ή : Γιατί τα έχει δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές...

Για την 8ή : Απλά το χρήμα είναι εικονικό , δεν αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες δυνατότητες παραγωγής , αλλά συνπεριλαμβάνει και τις μελλοντικές προσδοκίες.

Για την 9ή : Αν εννοείται τους δανειστές τις Ελλάδας , τα βρήκαν με διάφορους τρόπους , μειώνοντας την τρέχουσα κατανάλωση και προσδοκώντας σε μελλοντικά κέρδη.

Για την 10ή : Αυτό από που προκύπτει ;;; Δεν νομίζω να μην συμμετέχουν. είτε ως τόκοι κεφαλαίων είτε ως μέρος άλλου δείκτη και όχι του Α.Ε.Π (δεν είμαι ειδικός στα Οικονομικά) κάπως θα συμμετέχουν.