Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μυρίζει……μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο.

Τα μέτωπα που έχουν ανάψει στην κυριολεξία στη γύρω και στην ευρύτερη περιοχή μας,  αλλά και οι πολλές  αντιπαραθέσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε αυτές υποβόσκουν, μας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κρίσιμο σημείο ακόμη και μιας γενικευμένης  ανάφλεξης.
Τελικά δεν ήταν μόνο η Τυνησία που άνοιξε τον κύκλο των εσωτερικών επαναστάσεων, αφού γρήγορα ακολούθησε η Αίγυπτος, ταρακουνιέται η Λιβύη και από κοντά και το Μπαχρέιν. Και το ντόμινο των εξελίξεων καλά κρατεί.
Βέβαια τα χαρακτηριστικά και οι επιδιώξεις που υπάρχουν για κάθε μία από τις χώρες αυτές δεν είναι τα ίδια.
Σημειώνουμε πάντως ότι η κοινή συνισταμένη  όλων των συγκρούσεων ή των αντιπαραθέσεων παραμένει η  καθεστωτική αλλαγή. Την κατάσταση αυτή τη δημιουργούν πρωτίστως η φθορά των μακροχρόνιων   καθεστώτων των χωρών αυτών, αλλά και η επιθυμία των Λαών για εκδημοκρατισμό, άσχετα με τις «έξωθεν» επιδιώξεις τρίτων.
Εκτός όμως από τις παραπάνω καταστάσεις, εξελίσσονται πολλές άλλες γεωπολιτικές κινήσεις στην κρίσιμη σκακιέρα της περιοχής μας, που είναι εν δυνάμει εστίες ανάφλεξης.
Η Ρωσία π.χ, εγκαλεί την Τουρκία, για το θέμα της εκπαίδευσης Τετσένων ανταρτών στο έδαφός της, ακόμη και με τελεσίγραφο του ίδιου του Πούτιν προς την Τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία όμως φαίνεται ότι  δε μπορεί να αντιδράσει, αφού εξακολουθεί να είναι δέσμια της ανεξέλεγκτης στρατιωτικής της ηγεσίας, που δεν ενδίδει στις Ρωσικές απειλές.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει ενσκήψει σοβαρό πρόβλημα με  τους  Κούρδους, που απαιτούν και αξιώνουν αυτονομία και πρόσβαση στη Θάλασσα. 
Η Βουλγαρία από τη δική της πλευρά, στέκεται σύμμαχος προς την Τουρκία στο θέμα των Τετσένων, επιδιώκοντας βέβαια την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων. Η ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, για «περιβαλλοντικούς» λόγους, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Τα Σκόπια είναι πλέον ένα καζάνι που βράζει, με τις συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων, ενώ στην Αλβανία  εξακολουθούν  οι καθημερινές σοβαρές   αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις.
Το Ισραήλ απειλεί με πόλεμο το Λίβανο, με τον Ισραηλινό Υπουργό Αμύνης να δηλώνει, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, μπορεί να επέμβουν στο Νότιο Λίβανο.
Την ίδια χρονική στιγμή, πολεμικά σκάφη του Ιράν, πρόκειται να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ και να κατευθυνθούν προς τη Συρία, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό άμεσα το Ισραήλ.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία δύο Αεροπλανοφόρων, ενός Γαλλικού και ενός Αμερικάνικου, που κινούνται Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. Το ΠΝ της Ελλάδας, ενώ είχε προγραμματίσει κοινή άσκηση με το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο, με ξαφνική ανακοίνωση του ΓΕΝ, ματαίωσε την άσκηση, προφανώς λόγω της αλλαγής που επήλθε στην Επιχειρησιακή κατάσταση της Γαλλικής ναυτικής δύναμης.
Η Τουρκία σε συμφωνία με το ψευδοκράτος των τουρκοκυπρίων, προετοιμάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για τον καθορισμό δικής τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μπαίνοντας στην ουσία «σφήνα» στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Αμερικανικών εταιρειών εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής ΑΟΖ .
Και για να μην υπάρχει αμφισβήτηση των προθέσεων των ενεργειών Τουρκίας-ψευδοκράτους, με δηλώσεις του ο φερόμενος ως υπουργός Ενέργειας των τουρκοκυπρίων Σουνά Ατούν, «ξεκαθάρισε» ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στις ενεργειακές πηγές γύρω από την Κύπρο, επιδιώκοντας να ανεβάσει έτσι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.
Το Ισραήλ θέλοντας να «σπρώξει» την Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της ΑΟΖ στην περιοχή και να την οριοθετήσει σε σχέση με την Κύπρο, αφού βλέπει την «κωλυσιεργία» και την «ατολμία» της Ελληνικής Κυβέρνησης, προχώρησε μονομερώς στην αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ, δίνοντας μάλιστα και στη δημοσιότητα τους σχετικούς χάρτες!
Και ενώ το μείγμα της αντιπαράθεσης και των συγκρούσεων γύρω από τη Χώρα μας εντείνεται πολύ σοβαρά, το εσωτερικό της «σπαράσσεται» από τη βαριά οικονομική κρίση και τα μέτρα που συνεχώς μέρα με τη μέρα λαμβάνει η Κυβέρνηση.Η πολιτική αυτή που έχει πλήξει μονόπλευρα και βάναυσα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έχει ήδη  δημιουργήσει  και εδώ ένα άλλο εκρηκτικό μείγμα αγανάκτησης, που είναι όμως προς το παρόν άγνωστο το που μπορεί να οδηγήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: