Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τοπική Αυτοδιοίκηση και «Καλλικράτης» στα σχολεία!



Αν και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα   την εφαρμογή ενός σχεδίου τύπου «Καλλικράτης» για τα σχολεία, οι Διοικήσεις πολλών Δήμων ήδη έχουν δείξει την αποστροφή τους σε μια τέτοια ενέργεια.

Η αρμόδια Υπουργός  από την  πλευρά της υποστηρίζει, πως με τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία θα εξοικονομηθούν χρήματα, που επί της ουσίας θα μπουν στα ταμεία των Δήμων. Αυτό θα συμβεί καθότι αναλαμβάνουν το κόστος των ενοικίων από τα σχολεία, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

 Τις αισιόδοξες όμως αυτές προβλέψεις της κυρίας Διαμαντοπούλου, φαίνεται ότι δεν τις συμμερίζεται η πλειοψηφία των «Καλλικρατικών» Διοικήσεων που δείχνουν με δηλώσεις, πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά και άλλου είδους αντιδράσεις ,να αποστρέφονται το συγκεκριμένο  εγχείρημα που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Βέβαια υπάρχει και ένας αριθμός Δημάρχων που έδειξαν να επιθυμούν τη συνένωση, με την προϋπόθεση όμως να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των μαθητών.

Από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών φαίνεται ότι θα υπάρξει αντίδραση στη εφαρμογή του σχεδίου, γιατί οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εκφράζουν τους φόβους τους ότι η εξοικονόμηση χρημάτων θα ρίξει ακόμη περισσότερο το επίπεδο εκπαίδευσης.

 Οι μαθητές από τη δική τους πλευρά, όπως έδειξαν με τις πρώτες “χλιαρές” αντιδράσεις τους, δείχνουν ότι μάλλον γέρνουν προς την πλευρά εκείνων που δε θέλουν τη συνένωση.

Βέβαια, όταν πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων κανείς δε λέει όχι, όμως εκείνο που στη φάση αυτή θα παίξει ίσως το σπουδαιότερο  ρόλο, για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου, θα είναι οι διαβεβαιώσεις που θα δοθούν από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας,  σε ότι αφορά το φημολογούμενο χαμήλωμα του πήχη στην Παιδεία, εξ’ αιτίας της εφαρμογής του “καλλικρατικού’’ αυτού σχεδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι πρώτοι που  έσυραν το χορό των αντιδράσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής πέρα από δηλώσεις, ήταν οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Από την Περιφέρεια ήδη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους Δήμους Αγρινίου, Κοζάνης και Καρδίτσας. Στην τελευταία μάλιστα, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πόλης.

Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει πολύ γρήγορα να αποσαφηνίσει τις θέσεις του και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις, γιατί αν αφήσει ακόμη για πολύ να σέρνονται διάφορες ανεύθυνες φημολογίες, μόνο καλό δεν κάνει στην Παιδεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: