Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό γύρω από  το ακριτικό μας νησί το Καστελόριζο.
Αυτό, το φανερώνουν οι  πολιτικό-στρατιωτικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και  παρά τη φυσιολογική  «μυστικότητα» που τηρείται από πλευράς της Κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό στο προσεχές διάστημα, να έχουμε σοβαρές ανακοινώσεις που μπορούν να αλλάξουν όλο το σημερινό κακό κλίμα που κυριαρχεί στη Χώρα.
Φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή, που η Κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη  Βουλή  νόμο, με τον οποίο θα δημιουργεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) στις Ελληνικές θάλασσες, γεγονός που στη συνέχεια θα ανακοινώσει στον ΟΗΕ.
Στην περίπτωση αυτή και με βάση τη Διεθνή  Σύμβαση του 1982 περί καθορισμού ΑΟΖ που καταργεί τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας, ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο ή δισταγμός στην οριοθέτηση, λόγω των γνωστών τριβών με τη Τουρκία.
Ειδικότερα δε με το άρθρο 121 της Σύμβασης του 1982, όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ. Η πραγματικότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού το νοτιότερο κατοικημένο νησί μας το Καστελόριζο, που είναι και νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει ΑΟΖ.
Εδώ υπεισέρχεται η ηγετική κίνηση του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου το 2004, που με μονομερή δήλωση δημιούργησε την Κυπριακή ΑΟΖ, μία κίνηση που έγινε αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας.
Η πρόσφατη δε απόφαση να της Κυβέρνησης της Κύπρου να οριοθετήσει ΑΟΖ με το Ισραήλ, άνοιξε το δρόμο και στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο και να συνδεθεί έτσι με την ΑΟΖ Αιγύπτου και Ισραήλ.
Οι πρόσφατες πληροφορίες που συνεχώς μας φτάνουν για την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζο-Κρήτη- Κύπρου, δικαιολογεί το μεγάλο ενδιαφέρον ΕΕ και ΗΠΑ για την περιοχή.
Έτσι αυτές τις ημέρες, παρακολουθούμε μια ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια που εξελίσσεται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης.
 Στην περιοχή αυτή κατέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS ENTERPRISE, για να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής θα λέγαμε την άσκηση των Τούρκικών ΕΔ, που είναι προγραμματισμένη να γίνει το χρονικό διάστημα  από 7-11 Φεβρουαρίου.
Ακόμα περισσότερο αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, ότι μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στη ευρύτερη θαλάσσια  περιοχή του Καστελόριζου.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην περιοχή εκεί ,θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι εξελίξεις στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολύ κοντά πλέον στα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα οποία μάλιστα σε αυτή τη φάση, προασπίζονται με την προβολή ναυτικής ισχύος.
Οι ΗΠΑ με την κίνηση αυτή δηλώνουν φανερά  προς κάθε κατεύθυνση ότι, κάθε απόπειρα για αλλαγή της κατάστασης στην περιοχή με οποιοδήποτε τρόπο, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
Από την άλλη πλευρά αυτή η ενέργεια, συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια του Καστελόριζου, που στη συγκυρία αυτή,  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
Αργότερα δε όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να αποτελέσει τον ασφαλή στρατηγικό διάδρομο για την μεταφορά των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: