Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ακόμη κάποιοι εξακολουθούν να ελπίζουν;;Η σύνταξη μετατρέπεται σε βοήθημα και έρχονται οι ιδιωτικές!


syntajioyxoi 

«Συντάξεις – βοηθήματα» και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια ως συνέπεια του περιορισμού της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις, της αποστέρησης εσόδων από την εισφοροδιαφυγή και την ανεργία και της αύξησης κατά 70% των συνταξιούχων.

 

«Η συνταξιοδοτική παροχή θα μετατραπεί σε συνταξιοδοτικό… βοήθημα» εκτιμά σε έκθεσή της για την κοινωνική ασφάλιση μετά τις αλλαγές (περιορισμός κρατικής επιχορήγησης για τη μείωση του ελλείμματος, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων) και με δεδομένες τις απώλειες τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ) την υψηλή ανεργία και τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας και αμοιβών σε 1,5 εκατ. εργαζόμενους (συνολική απώλεια 9 δισ. ευρώ).

 

«Δεν είναι δυνατόν την περίοδο 2010 – 2060 ο αριθμός των συνταξιούχων να αυξηθεί κατά 70% και να προβλέπεται ότι την ίδια περίοδο η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν θα είναι μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει το ΙΝΕ.

 

Ιδιωτικές συντάξεις Τη διαπίστωση ότι οι ιδιωτικές συντάξεις είναι προ των πυλών (όπως έγραψε και η «ΗτΣ») κάνει, μετά την Τράπεζα της Ελλάδος, και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σημειώνοντας ότι «παράλληλα με τις παραμετρικές αλλαγές (μείωση συντάξεων) αλλάζει το μοντέλο με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης». Κάτι που είχε προτείνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ από το 2005 με παράδειγμα τη Χιλή.

 

Η Αστυνομία στη μάχη της εισφοροδιαφυγής Μεικτά συνεργεία ελεγκτών του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και της Αστυνομίας θα οργανώσουν τους ελέγχους που θα γίνουν πανελλαδικά σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστα απασχολούμενων και αστυνομικών. Τη σύμπραξη αυτή για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ανακοινώνουν σήμερα οι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Ν. Δένδιας. Υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα συγκαλείται το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση πόρων για την εφαρμογή προγραμμάτων για τους ανέργους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: